Црвениот плоштад во Москва облечен во новогодишно руво (фото)


Црвениот плоштад во Москва облечен во новогодишно руво (фото)

Сте се запрашале ли некогаш како Црвениот плоштад во Москва го добил своето име? Името не потекнува од бојата на тулите околу него, а доколку мислите дека можеби има некоја асоцијација со црвената боја или пак комунизмот, повторно ќе погрешите.

Crveniot-plostad-vo-Moskva-oblecen-vo-novogodisno-ruvo-01.jpg

Всушност, тоа потекнува од архаичниот руски збор красная (краснаја), којшто може да значи и „црвен“ и „прекрасен“ (второто значење е архаично). Се верува дека плоштадот го добил името во 17 век.

Централниот плоштад во Москва е една од највеличествените локации во светски рамки.

Доколку се гордеете со украсувањето на вашиот локален плоштад, имајте предвид дека Русите навистина знаат како се прави тоа, бидејќи во Русија е сè поголемо, пограндиозно, помегаломански.

И оваа година, една од најфотографираните локации на Инстаграм е токму Црвениот плоштад.

Доколку се прашувате зошто е тоа така, доказот е во фотките. Погледнете го бисерот на Русија и Москва како блеска во празнично новогодишно руво:

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Писателката Вера Калин: Мојот престој во Сеул претставува еден прекрас... Кога ќе се спомене името Вера Калин сите веднаш ја поврзуваме со нејзините книги...
10 одлични причини да ја посетите Венеција на есен Евтините повратни летови и намалениот број на туристи во октомври ја прават Вене...
Вирџинија Ристеска: Мароко ги надмина моите очекувања, тоа е свет на п... Големи се шансите некаде да сте ја забележале девојката со тиркизна боја на коса...