Остатоци од античкиот период – Баргала во Штип е одлично место за еднодневна прошетка (фото)


Остатоци од античкиот период – Баргала во Штип е одлично место за еднодневна прошетка (фото)

Античкиот град Баргала се наоѓа на 12 km североисточно од Штип, во близината на Горни Козјак, крај Козјачка Река во подножјето на планината Плачковица.

Bargala-vo-Shtip-01.jpg

Името Баргала е со тракиско потекло, а неговото етимолошко потекло се врзува за реката Брегалница. Истражувањата на овој локалитет за првпат се започнати во 1966 година.

Досега е истражена само 1/10 од целото наоѓалиште, бидејќи тоа зафаќа површина од околу пет хектари.

Локалитетот, до кој води асфалтен пат, може да се посети и во вечерните часови, бидејќи тој е целосно осветлен.

Градот Баргала бил оформен во доцната антика и претставува одлично место за прошетка:

https://www.instagram.com/p/CCis-xan-p1/

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Одвиткани спомени од патувања и носталгија спрема некогашната нормалност Ги сакам оние моменти кога ќе се најдеш на некое место кое ќе ти отвори толку мн...
Господ се заборавил од дарување убавина – Берово е магично наесен (фото) Македонија е прекрасна, но доколку барате мир, убавина, чист воздух, бесценета п...
„Бев со „буба“ на пат низ Македонија – авантура што нема да ја заборавам“ Ако порано патувањата ги рангиравме според дестинациите што ги посетувавме, сега...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg