Раритет во Македонија кој вреди да се посети – Цоцев Камен во кратовско (фото)


Раритет во Македонија кој вреди да се посети – Цоцев Камен во кратовско (фото)

Цоцев Камен (со напоредни називи Трон или Пешта) е вулканска карпа која во праисторијата се користела како мегалитска опсерваторија.

Cocev-Kamen-vo-Kratovsko-01.jpg

Се наоѓа во атарот на кратовското село Шопско Рударе, поточно во близина на маалото Цоцевци и селото Коњух. Самата карпа се издвојува од околните ридишта и е особено интересна. Видливи се и остатоци од човечка обработка.

На стотина метри источно од Цоцев Камен се наоѓаат мегалити кои служеле како сончеви и месечеви нишани. На врвот на карпата се наоѓа престол свртен на исток кон нишаните, од каде што може да се следи во која точка изгрева Сонцето и Месечината и според тоа да се формира сончев календар.

Вредноста на Цоцев Камен е откриена во 1971 година. Некои истражувачи го сметаат за единствен локалитет во светот кој на едно место има светилиште, жртвеник и опсерваторија.

Доколку имате желба да посетите необична дестинација низ Македонија, Цоцев Камен треба да се најде на вашиот список:

(О)Милена | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Одвиткани спомени од патувања и носталгија спрема некогашната нормалност Ги сакам оние моменти кога ќе се најдеш на некое место кое ќе ти отвори толку мн...
11 места во Србија што ретко кој ги видел, а не смеете да ги пропуштите За да го посетите нашиот северен сосед Србија не ви е потребен ниту пасош, довол...
Господ се заборавил од дарување убавина – Берово е магично наесен (фото) Македонија е прекрасна, но доколку барате мир, убавина, чист воздух, бесценета п...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg