Ретро игри со кои ние пораснавме, а денешните деца не (знаат да) ги играат

Знаат ли денешните деца да си играат? Колку често нашите деца се надвор и што вообичаено прават кога се надвор? Сте играле ли некои од овие игри со вашите деца?

igri-so-koi-nie-se-zabavuvame-po-cel-den-a-deneshnite-deca-ne-znaat-da-gi-igraat-01.jpg

Денес децата трчаат да си дојдат дома од училиште за да седнат пред таблет или пред компјутер.

Кога се казнети или кога се обидувате да им го скратите времето пред монитор речиси и да не знаат што да прават со себеси. Играчки имаме, но се чини дека на нашите деца постојано им е здодевно.

Оние што растеа во периодот пред 2000-тите години помнат едно друго време кога децата брзаа да се вратат од училиште, да ги фрлат дома чантите и денот да го поминат надвор, пред зграда или во двор, со другите деца од маалото или населбата.

Телевизија гледавме, но многу помалку и ретко. Се знаеше точно кои програми беа наменети за деца, а кои беа за возрасните.

Направивме еден список на игри што се играа во минатото, а кои ќе ве вратат во едно друго време, па можеби ќе добиете желба да изиграте некоја од овие игри со вашите деца...

1. Ластик

igri-so-koi-nie-se-zabavuvame-po-cel-den-a-deneshnite-deca-ne-znaat-da-gi-igraat-02.jpg

2. Народна

igri-so-koi-nie-se-zabavuvame-po-cel-den-a-deneshnite-deca-ne-znaat-da-gi-igraat-03.jpg

3. Нека бие, нека бие

igri-so-koi-nie-se-zabavuvame-po-cel-den-a-deneshnite-deca-ne-znaat-da-gi-igraat-21.jpg

4. Плочка

igri-so-koi-nie-se-zabavuvame-po-cel-den-a-deneshnite-deca-ne-znaat-da-gi-igraat-05.jpg

5. Бесилка

igri-so-koi-nie-se-zabavuvame-po-cel-den-a-deneshnite-deca-ne-znaat-da-gi-igraat-06.jpgБи можело да ве интересира:

„Мојот живот пред децата vs. по децата и зошто не би го менувала за ништо на светот?“ Пред децата, мојата романтична љубов кон партнерот мислев дека е најдлабоката љу...
Во скопска населба налетав на мајка што избрка дете од лулашки, бидејќи нејзиното проодувало – стоп ... Сигурно секој од нас барем еднаш во животот се соочил со некоја Алфа мајка во на...
Драги мајки, пушетете ги вашите деца да дишат! Престанете да го уценувате своето дете со солзи или закани и СТОП за фразите „Ти...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg