10 знаци дека вашето дете е разгалено

Сакајќи да им го овозможат најдоброто, многу родители прават грешка и ги разгалуваат нивните деца. Пробуваат да им ги исполнат сите желби, ги заштитуваат во буквално сите ситуации (дури и кога треба да научат нешто) и не дозволуваат нивните деца да почувствуваат неудобност.

ima-niska-samodoverba-ne-ve-pochituva-znaci-deka-vasheto-dete-e-razgaleno-01.jpg

Никој родител нема намерно да го разгали своето дете, но некогаш претераната грижа за него може да предизвика нешто вакво.

Па, како да препознаете дали вашето дете е разгалено и дали треба да преземете нешто?

Покажува учтивост кон другите, но не и кон вас

Дали вашето дете е учтиво и културно во присуство на други луѓе, но вам ве третира без трошка почит? Дали никогаш не покажува неблагодарност и не се двоуми дали да ви каже нешто навредливо? Тогаш најверојатно сте го разгалиле.

Одлично е што вашето дете се однесува добро кон другите, но мора да сфати дека и вие, родителите, ја заслужувате истата почит. Всушност, научете го детето да покажува почит кон сите, без разлика дали се странци, роднини или пријатели.

ima-niska-samodoverba-ne-ve-pochituva-znaci-deka-vasheto-dete-e-razgaleno-02.jpg

Не сака да ги завршува неговите домашни обврски

На 3 или 4-годишна возраст, вашето дете би требало да може барем да си ги собира играчките, а со текот на времето може да научи и едноставни обврски низ домот. До 10-годишна возраст веќе не би требало да му претставува проблем и да користи правосмукалка.

Важно е да го вклучите детето во одржувањето на домот со обврски соодветни на неговата возраст. Но, ако тоа не сака да прави ништо, дури ни да си ја стави облеката во корпата со валкани алишта, дефинитивно е разгалено.

ima-niska-samodoverba-ne-ve-pochituva-znaci-deka-vasheto-dete-e-razgaleno-03.JPG

Се однесува лошо со врсниците

Ако вашето дете не се согласува со сите врсници, не знае да дели со нив, ги навредува и слично – веројатно е разгалено.

Проблемот во оваа ситуација е што другите деца можеби ќе го трпат некое време, но постепено ќе почнат да го избегнуваат и тоа ќе остане без пријатели.

Ако забележите нешто вакво, разговарајте со вашето дете и кажете му дека треба да ги зема предвид и чувствата на другите.

ima-niska-samodoverba-ne-ve-pochituva-znaci-deka-vasheto-dete-e-razgaleno-04.JPG

Плаче хистерично кога нема да добие нешто

Плачењето е нормална појава кај сите деца и ако вашето одвреме-навреме плаче дури и хистерично, не треба да се грижите.

Но вашето дете сигурно е разгалено ако плаче хистерично секојпат кога ќе го одбиете, односно нема да му го дадете/купите она што го сака.

Ова значи дека вашето дете е научено да добива буквално сè, без разлика дали го заслужила или не. Па, преземете нешто во врска со тоа.

ima-niska-samodoverba-ne-ve-pochituva-znaci-deka-vasheto-dete-e-razgaleno-05.JPG

Не сака активности со натпреварувачки карактер

Штом детето не сака да биде дел од никакви активности со натпреварувачки карактер, тогаш се плаши од пораз. Нормално дека никој не го сака поразот, но сите знаеме дека и тој е дел од животот што не можеме да го избегнеме. Многу поважно е да научиме да го прифаќаме поразот и да не го сфаќаме трагично.

Разгаленото дете е навикнато да добива што и да посака и всушност никогаш не се соочило со пораз, па затоа и ќе ги избегнува ситуациите каде што има можност да доживее неуспех. Ова може да претставува сериозен проблем подоцна во животот.

ima-niska-samodoverba-ne-ve-pochituva-znaci-deka-vasheto-dete-e-razgaleno-06.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

Писмо до моето дете: „Ти си мојата сјајна ѕвезда во овој темен универзум“ Мое дете... Ти си моето денес, моето утре и сите мои денови, по утрешниот. Ти си...
Илустрации за родители: Како да се справите со непријатните ситуации со вашите деца? Што да направите кога детето не сака да ги дели играчките или, пак, кога ќе науч...
Синот ми се загуби во зоолошка во Скопје - совети како најлесно да го најдете детето во толпа Детето ви ја пуштило раката и побегнало, а наместо да дојде кај вас додека избез...
Луѓе постари од 40 години откриваат: „Зошто не зажалив што немам деца?“ „Со партнерот ја имаме целата слобода што ја сакаме. Можеме да патуваме кога сак...
Фрази што не треба да му ги кажувате на детето (за да биде среќно кога ќе порасне) Немојте да го нарекувате детето „дебелко“ или „слабичко“ или да користите слични...
„Не сакам да имам деца – мојата цел е да спијам, да одам во шопинг и да одам на маникир“ „Дали децата се целта во животот и дали ако имате деца нема воопшто да имате вре...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg