Како да го одберете најдобриот хидратантен крем за лице, според вашиот тип кожа?

Хидратантните кремови се важен дел од рутината за убавина и можат значително да го подобрат изгледот на вашето лице. Но, многу е важно да го одберете вистинскиот крем за да ги постигнете посакуваните резултати.

kako-da-go-odberete-najdobriot-hidratanten-krem-za-lice-spored-vashiot-tip-kozha-01.jpg

Кога купувате крем за лице, морате да го земете предвид вашиот тип кожа бидејќи ако, на пример, имате сува кожа и користите кремови наменети за мрсна, можете да ја влошите состојбата на лицето.

Па, погледнете како да го одберете висинскиот крем според вашиот тип кожа:

Нормална кожа

Луѓето со таканаречена нормална кожа на лицето обично немаат никакви проблеми. Кај нив не се лачат вишок масти и кожата на лицето обично не трпи негативни последици од времето и околината.

Кога, пак, станува збор за кремови за лице, за овој тип кожа најдобри се продуктите за хидратација, богати со витамин А и Б5 кои ја омекнуваат кожата. Ако имате нормална кожа, избегнувајте ги мрсните кремови и одбирајте продукти со „полесна“ текстура.

Без разлика каква кожа имате, секогаш нанесувајте го кремот нежно, со движења како на фотографијата подолу.

kako-da-go-odberete-najdobriot-hidratanten-krem-za-lice-spored-vashiot-tip-kozha-02.jpg

Мрсна кожа

Кај луѓето со мрсна кожа се лачат повеќе масти од вообичаено и кожата неретко изгледа сјајно. Слично како луѓето со нормална кожа, најдобро е да ги избегнувате мрсните креми кои ги затнуваат порите.

Купувајте кремови со повисок процент вода во нив, на кои пишува дека немаат премногу масла и не ја мрсат кожата.

kako-da-go-odberete-najdobriot-hidratanten-krem-za-lice-spored-vashiot-tip-kozha-03.jpg

Мрсна кожа склона кон акни

Ако имате проблеми со акни, секогаш е добро да се консултирате со дерматолог.

Кожата склона кон акни е почувствителна и обично е мрсна, што значи најдобро е да ги избегнувате мрсните и густи кремови. Исто така, на кожата со акни ѝ годат кремовите со хијалуронска киселина бидејќи ја хидрираат без да ги затнат порите.

Уште подобро ако го замените кремот со гел за лице со полесна текстура кој ѝ овозможува на кожата да „дише“.

kako-da-go-odberete-najdobriot-hidratanten-krem-za-lice-spored-vashiot-tip-kozha-04.jpg

Сува кожа

Кај луѓето со сува кожа се лачат помалку масти од вообичаено, а поради ова може да се појави и лупење.

Ако имате сува кожа треба да користите хидратантни кремови, но внимавајте да не содржат алкохол кој може дополнително да ја исуши кожата. Добро би било да ги избегнувате и кремовите со парфем.

Исто така можат да ви помогнат масла и серуми за сува кожа кои содржат хијалуронска киселина.

kako-da-go-odberete-najdobriot-hidratanten-krem-za-lice-spored-vashiot-tip-kozha-05.jpg

Комбинирана кожа

Кај луѓето со комбинирана кожа некои делови од лицето се многу мрсни, а некои суви, па може да биде тешко да ги најдете вистинските продукти за вас.

Најпрво, избегнувајте ги густите кремови што ги затнуваат порите, но и кремовите кои содржат алкохол и можат дополнително да ги исушат сувите делови од лицето.

kako-da-go-odberete-najdobriot-hidratanten-krem-za-lice-spored-vashiot-tip-kozha-06.jpg

Чувствителна кожа

Ако често забележувате црвенило на лицето и неретко имате несакани последици од некои продукти за убавина, најверојатно имате чувствителна кожа.

Во овој случај секогаш одбирајте кремови со природни состојки кои ја смируваат кожата, како камилица или алое вера. Исто така, избегнувајте продукти со алкохол и парфем – состојки кои можат да ја иритираат кожата.

kako-da-go-odberete-najdobriot-hidratanten-krem-za-lice-spored-vashiot-tip-kozha-07.jpg

Неколку совети за нега на лице

1. Генерално, колку е погуст кремот за лице, толку повеќе ја хидрира кожата.

2. Кога се туширате, избегнувајте да го миете лицето со жешка вода бидејќи ќе ги отстраните сите масти и ќе ја исушите кожата. Дури и ако имате многу мрсна кожа, ова сушење може да резултира со дополнително лачење масти.

3. Најдобро е да го миете лицето со студена вода.

4. Немојте да ја триете кожата на лицето со крпа откако ќе го измиете. Најдобро соберете го вишокот вода со тапкање и оставете лицето само да се исуши. Дури откако целосно ќе се исуши, нанесете го вашиот хидратантен крем.

5. Ако имате чувствителна кожа, имајте на ум дека некои груби материјали, како волна, можат да ја иритираат кожата, па најдобро избегнувајте ги.

Важно: Покрај сите општи совети, пожелно е секогаш да се консултирате со стручно лице кое соодветно ќе ви помогне во изборот на крем кој ќе биде добар за вашата кожа. 

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Природни продукти кои ќе ви помогнат да се справите со акните (а веќе ги имате дома) Алое вера, краставица - постојат природни намирници кои можат да ви помогнат во ...
12 жени ги откриваат тајните за убавина (поради кои се чувствуваат одлично во своја кожа) „Имам 50 години и веќе две децении го чистам лицето со масло од рози наместо со ...
Чести грешки со кои несвесно си ја уништувате кожата (и ја зголемувате појавата на брчки) Користите исти продукти во лето и зима, а нанесувате крем со фактор само кога е ...
Чај од бел трн, кефир: Како кожата на Марго Роби изгледа беспрекорно во новиот филм „Barbie“? Експертот за здравје кој соработувал со Марго Роби за време на снимањето на Barb...
Зошто косата ви се мрси често и како да се справите со овој проблем? Постојат многу причини за често мрсење на косата – од неправилно миење, до хормо...
10 навики за нега и убавина на Бразилките поради кои имаат прекрасна кожа и изгледаат помладо Бразилките пијат вода од кокос, не излегуваат од дома без заштитен фактор дури и...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg