Намирници кои не се расипуваат толку брзо и покрај тоа што имаат рок на траење


Намирници кои не се расипуваат толку брзо и покрај тоа што имаат рок на траење

Знаете ли дека има одредени намирници кои може да ги складирате на соодветно место и да заборавите дека постојат, па по неколку години повторно да ги користите?

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-tolku-brzo-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-01.jpg

Иако можеби ви звучи чудно, сепак постои храна која не може да се расипе и покрај тоа што има одреден рок на траење, кој е релативно краток.

Токму таа храна може да се чува како резерви во итни и опасни ситуации и да се јаде без да ви наштети.

Некои намирници можат да останат свежи (или барем добри за јадење, а не толку вкусни) повеќе од 5, 10, па и 20 години.

Листа со производи кои се практично „бесмртни“ ако се чуваат соодветно:

Инстант кафе

Рок на траење: 20 години

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-02.jpg

Суви јаболка

Рок на траење: 3 години

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-03.jpg

Екстракт од ванила

Рок на траење: 5 години

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-04.jpg

Чај

Рок на траење: 2 години (некои видови кинески чај можат да траат и до 20 години)

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-05.jpg

Бисквити

Рок на траење: 20-30 години

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-06.jpg

Коцки за супа

Рок на траење: 5 години

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-07.jpg

Сода бикарбона

Рок на траење: многу децении

namirnici-koi-ne-se-rasipuvaat-i-pokraj-toa-shto-imaat-rok-na-traenje-08.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Намирници кои треба да ги консумирате во пролет Со топлите денови, освен желбата за шетање, доаѓа и мотивацијата за здрав и акти...
Намирници кои имаат моќ да ве „подигнат“ исто како и кафето Иако според некои професионалци, кафето има многу здравствени бенефити, други см...
Нездрави намирници кои нема потреба да ги исклучите од исхраната Иако никој не би ги сместил сланината, колачите и белиот леб во групата здрави н...