Фиданка од Скопје изработува икони: „Работниот ден ми започнува со молитва, најголем предизвик ми беше сликањето на Тајната вечера“

„Додека изработувам икони целосно сум внесена во работата, а работниот ден го започнувам со молитва – тоа ми внесува мир. За изработка на една икона потребни ми се 3-4 дена, а најголем предизвик ми беше изработката на ’Тајната вечера‘“ – вели за CRNOBELO.com Фиданка Петковски која веќе 9 години изработува икони, а овојпат ни откри нешто повеќе за тоа како почнала да се занимава со тоа и кои се предизвиците со кои се соочува при работењето.

fidanka-od-skopje-izrabotuva-ikoni-rabotniot-den-mi-zapochnuva-so-molitva-najgolem-predizvik-mi-beshe-slikanjeto-na-tajnata-vechera-01.jpg

Од каде желбата да се изработуваат икони, колку постои простор за креативност во изработката на сликите од светците и како изгледа процесот на нивна изработка? Ова се некои од прашањата на кои уметницата Фиданка Петковски одговара во интервјуто за CRNOBELO.com.

fidanka-od-skopje-izrabotuva-ikoni-rabotniot-den-mi-zapochnuva-so-molitva-najgolem-predizvik-mi-beshe-slikanjeto-na-tajnata-vechera-02.jpg

Нејзиното име често се споменува на социјалните мрежи кога се зборува за уметниците што изработуваат икони, а Фиданка (43) вели дека со ова почнала да се занимава сосема спонтано.

„Желбата постоеше, меѓутоа ми требаше поттик. Секогаш во себе ја имав креативноста и ми требаше време за да ја реализирам. Првата икона што ја изработив беше на ќерамида со ликот на Свети Илија. Ова веќе го работам девет години“ – вели таа.

fidanka-od-skopje-izrabotuva-ikoni-rabotniot-den-mi-zapochnuva-so-molitva-najgolem-predizvik-mi-beshe-slikanjeto-na-tajnata-vechera-03.jpg

Низ нејзините вешти раце досега поминале голем број икони што се наоѓаат во домовите на нејзините задоволни клиенти, а за тоа дали постои простор за уметничка креативност при изработката на икони таа вели:

„Во изработката на икони постојат правила. Кога се изработува една икона секогаш се води сметка ликот да остане оригинал.

fidanka-od-skopje-izrabotuva-ikoni-rabotniot-den-mi-zapochnuva-so-molitva-najgolem-predizvik-mi-beshe-slikanjeto-na-tajnata-vechera-04.jpg

Креативноста може да се изрази во украсување на позадината која може да се изработи како да е иконата многу стара, формата на иконата, употреба на златни ливчиња и други материјали кои се користат во декупаж техниката. Времето за изработка на една икона зависи од димензијата на иконата и барањата на клиентите, но во просек од 3-4 дена.“

fidanka-od-skopje-izrabotuva-ikoni-rabotniot-den-mi-zapochnuva-so-molitva-najgolem-predizvik-mi-beshe-slikanjeto-na-tajnata-vechera-06.jpg

Освен икони Фиданка изработува и дрвени скулптури и персонализирани вина, а најчесто за изработка на своите уметнички дела го користи дрвото.

„Иконите што јас ги изработувам се во декупаж техника (лепени), но се доцртувани со акрилни бои и украсувани со златни ливчиња и контур пасти.

Во оваа техника се изработуваат слики во трансфер техника – најчесто се користат салфетки, а исто така изработувам дрвени скулптури и персонализирани вина“ – вели таа.

fidanka-od-skopje-izrabotuva-ikoni-rabotniot-den-mi-zapochnuva-so-molitva-najgolem-predizvik-mi-beshe-slikanjeto-na-tajnata-vechera-10.jpg

Оваа млада уметница открива дека поривот за творење икони доаѓа „одвнатре“ и иако од овие изработки не може да се живее, тоа е добра дополнителна работа што ѝ внесува мир.

„Желбата за внатрешен мир – можеби тоа беше поттикот за да почнам да изработувам икони. Додека изработувам целосно сум внесена, но пред да почнам со работа почнувам со молитва – тоа ми внесува мир и полесна ми е работата“ – открива таа.

fidanka-od-skopje-izrabotuva-ikoni-rabotniot-den-mi-zapochnuva-so-molitva-najgolem-predizvik-mi-beshe-slikanjeto-na-tajnata-vechera-05.jpg

Македонците се секогаш заинтересирани за купување икони за своите домови, а најбарани се иконите на Богородица, Исус, Свети Никола, Свети Архангел Михаил, Света Петка и други кои се поврзани со имињата на луѓето.

Продолжува на следната страна...Би можело да ве интересира:

Мирослав Митрашиновиќ: „Да се биде балетан е макотрпна, но прекрасна работа - го работам тоа веќе 15... „На нас балетаните дозволено ни е вежбање во фитнес центри, но не со големи тежи...
Ребека, Македонка во Сан Франциско: „Животот ми приреди бура - како испливав нагоре без страв и омра... „Дефинитивно самодовербата се губи ако имате партнер кој не е тоа што сте го зам...
Сестрите Татјана и Тамара (24) од Свети Николе изработуваат бајковити креации за мали принцези и мај... Сестрите близначки, Татјана и Тамара Маневи, вљубенички во модата и дизајнот, на...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg