Нереална убавина! Најдобрите вселенски фотографии од телескопот Џејмс Веб, една година по неговото активирање

Волшебни галаксии, но и планетите со Сончевиот Систем во поинакво светло... Што сè видовме со помош на вселенскиот телескоп Џејмс Веб една година од неговото активирање?

najdobrite-vselenski-fotografii-od-teleskopot-dzhejms-veb-edna-godina-po-negovoto-aktiviranje-01.jpg

Вселенскиот телескоп Џејмс Веб беше лансиран на 25-ти декември 2021 година. Неколку месеци патуваше до својата дестинација, а во јули 2022-ра ја испрати првата фотка.

Со помош на телескопот, научниците гледаат во минатото и пробуваат да откријат повеќе за настанувањето на небесните тела, но и настанокот на самиот универзум.

Покрај ова, телескопот Џејмс Веб ни овозможува да ја видиме вселената како никогаш претходно и дефинитивно ни ја разгорува љубопитноста за нашиот универзум.

Со помош на Џејмс Веб, научниците направија фотографии од маглини, галаксии и небесни тела кои не сме ги виделе досега, но и фотографии кои ги прикажуваат планетите од Сончевиот Систем во ново светло.

Прочитајте и: Телескопот Џејмс Веб ќе може да го види настанокот на првите ѕвезди во универзумот - што знаеме за него?

Дел од најубавите фотки направени со Џејмс Веб во изминативе 12 месеци:

Прстените на Нептун

Фотографијата од Нептун беше споделена во септември 2022-ра.

Експертите немаат направено толку јасна фотографија од прстените на планетата уште од 1989 година, кога леталото Voyager 2 помина покрај неа.

Покрај прстените, на фотографијата се гледаат и дел од месечините на Нептун. Најсилно блеска месечината Тритон која е прекриена со мраз и рефлектира околу 70% од сончевата светлина.

najdobrite-vselenski-fotografii-od-teleskopot-dzhejms-veb-edna-godina-po-negovoto-aktiviranje-02.jpg

Маглината Тарантула

Уште една фотографија од септември 2022 година.

Дијаметарот на маглината Тарантула изнесува 340 светлосни години, а ова е најчистата фотографија од неа.

najdobrite-vselenski-fotografii-od-teleskopot-dzhejms-veb-edna-godina-po-negovoto-aktiviranje-03_copy.jpg

Галаксијата Фантом

Фантом, позната и како М74 е спирална галаксија која се наоѓа на 32 милиони светлосни години од Земјата.

Галаксијата е нарекувана Фантом поради малото количество светлина што го емитува.

najdobrite-vselenski-fotografii-od-teleskopot-dzhejms-veb-edna-godina-po-negovoto-aktiviranje-04.jpg

Јупитер со прстените

Инфрацрвената камера на Џејмс Веб направи надреална фотографија од Јупитер на која се гледаат бледите прстени на планетата, но и поларната светлина на половите.

На фотографијата се забележуваат и месечините на Јупитер.

Инфрацрвената светлина е невидлива за човечкото око, па светлината на фотографијата е мапирана во видливиот спектар за да можеме да ја видиме.

najdobrite-vselenski-fotografii-od-teleskopot-dzhejms-veb-edna-godina-po-negovoto-aktiviranje-05.jpg

Поларната светлина на Јупитер

Уште една фотка од Јупитер на која подобро се гледа поларната светлина.

И оваа фотографија е направена со инфрацрвената камера на Џејмс Веб.

najdobrite-vselenski-fotografii-od-teleskopot-dzhejms-veb-edna-godina-po-negovoto-aktiviranje-06.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Најпопуларните вселенски фотографии направени досега (и зошто се значајни) Првата фотографија од црна дупка, но и фотографија од целосно затемнување на Сон...
Маск го вгради првиот чип во човечки мозок – Зошто ова е најважно за луѓето со парализа? Луѓето на кои ќе им биде вграден чипот ќе можат со мислите да го контролираат мо...
10-те најкомплексни машини направени досега (и за што се користат) Реактори кои пробуваат да создадат енергија како Сонцето, но и судирач на честич...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg