8 фасцинантни сончеви феномени кои изгледаат како чуда

Полека, но сигурно, на небото имаме можност сè повеќе да уживаме во Сонцето, но дали знаете дека истото често знае и да си поигра со вашите очи?

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-01.jpg

Токму така, оптички илузии можеме да забележиме и на небото - ретки се, но секогаш со драматични ефекти.

Неколку сончеви феномени кои изгледаат како вистински чуда:

„Сончево хало“

Халото е оптички феномен пандан на виножитото, главната разлика е во тоа што светлината се рефлектира на снежни кристали, не на капки вода.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-1.jpg

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-2.jpg

„Лажно сонце“

Ефект каде ви се чини дека се појавуваат три сонца истовремено.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-3.jpg

„Сончев столб“

Оптичка илузија каде се појавува цела или испрекината вертикална линија над или под сонцето, најчесто при заоѓање или изгревање, а настанува кога сончевите зраци се рефлектираат од ситни хексагонални молекули на мраз кои ги има во воздухот.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-4.jpg

„Прекршен спектар“

Овој феномен може понекогаш да се забележи во планините кога има магла, а се случува кога гледате на спротивната страна од сонцето.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-5.jpg

„Поларна светлина“

Природна појава која се јавува како резултат на судирот на наелектризираните честички под влијание на магнетното поле на Земјата и обично се забележува навечер.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-06.jpg

„Зелен одблесок“

Зелената светлина се појавува со првите зраци наутро или при зајдисонце. Не само што е тешка да се забележи, туку може да биде опасна за очите.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-7.jpg

„Огнено виножито“

Редок атмосферски феномен кој се случува кога сончевите зраци на сонцето кое заоѓа или изгрева се рефлектираат од хоризонтални честички од мраз во облаците.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-8.jpg

„Затемнување на сонцето“

Тип на затемнување кој се случува тогаш кога Месечината поминува помеѓу Сонцето и Земјата.

8-fascinantni-soncevi-fenomeni-koi-izgledaat-kako-cuda-9.jpg

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

10-те најкомплексни машини направени досега (и за што се користат) Реактори кои пробуваат да создадат енергија како Сонцето, но и судирач на честич...
Најпопуларните вселенски фотографии направени досега (и зошто се значајни) Првата фотографија од црна дупка, но и фотографија од целосно затемнување на Сон...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg