Фантастична глетка помеѓу 13-ти и 14-ти декември: Метеорски дожд „Геминид“

Годишниот метеорски дожд „Геминид“ е една од најспектакуларните глетки, а оваа година се очекува да биде најдобра досега.

fantastichna-gletka-pomegju-13-ti-i-14-ti-dekemvri-meteorskiot-dozhd-geminid-01.jpg

Вечерва, помеѓу 13-ти и 14-ти декември, сѐ што треба да направите е да погледнете нагоре и да уживате во неверојатното „светлечко шоу“ кое ќе го искуси цел свет.

https://www.youtube.com/watch?v=cmJOoemuNEc

Според НАСА, метеорскиот дожд ќе биде најдобро видлив помеѓу полноќ на 13-ти декември и 4 часот наутро на 14-ти декември.

fantastichna-gletka-pomegju-13-ti-i-14-ti-dekemvri-meteorskiot-dozhd-geminid-03.jpg

Секако, временските услови може да создадат пречки на одредени места, па дождот најдобро ќе се доживее ако се гледа на чисто небо, во рурална средина или на повисоки места, иако сепак е возможно да биде видлив и во урбаните средини.

fantastichna-gletka-pomegju-13-ti-i-14-ti-dekemvri-meteorskiot-dozhd-geminid-02.jpg

Иако не постои посебна насока во која треба да се гледа метеорскиот дожд, сепак некои астрономи препорачуваат да се гледа кон југ за најдобро доживување на ова незаборавно искуство.

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Нереална убавина! Најдобрите вселенски фотографии од телескопот Џејмс Веб, една година по неговото а... Волшебни галаксии, но и планетите со Сончевиот Систем во поинакво светло – што с...
Маск го вгради првиот чип во човечки мозок – Зошто ова е најважно за луѓето со парализа? Луѓето на кои ќе им биде вграден чипот ќе можат со мислите да го контролираат мо...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg