11 фото докази кои прикажуваат како влијае топлотниот бран на светот и природата


11 фото докази кои прикажуваат како влијае топлотниот бран на светот и природата

Во последниов период, земјата е зафатена од топлотни бранови кои достигнуваат рекорди, а секако тоа си носи свои последици.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-01.jpg

Иако кај нас годинава не почувствувавме огромни и неподносливи летни горештини како претходно, сепак во некои земји температурата го достигнува рекордот.

Пожари во Грција и Калифорнија, смртни случаи од високите температури во Јапонија, исушени езера и уништена природа се дел од последиците.

Погледнете низ фотки како влијае топлотниот бран кој го зафати светот ова лето:

Езерa преполни со луѓе на гумени базени, чамци и душеци кои се разладуваат.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-02.jpg

Сушите низ светот предизвикуваат проблеми во земјоделската индустрија.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-03.jpg

Езерата низ цел свет почнуваат да се сушат заради топлотните бранови и општо, глобалното затоплување.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-04.jpg

А земјата почнува да гори и пожарите земаат поголем замав (пожарите во Грција).

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-10 (1).jpg

Плажите стануваат преполни од луѓе кои имаат потреба да се разладат.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-05.jpg

Толку е сериозно, што во Швајцарија хеликоптерите почнале да пренесуваат вода за кравите на планините кои се соочуваат со суша и жед.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-07.jpg

Она што вообичаено е зелена, живописна трева, сега е исушена и со жолто-кафеава боја.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-08.jpg

Во Италија масовно се полнат шишиња со вода од фонтаните за да се издржат горештините.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-09.jpg

Други пак, се прскаат и разладуваат со вода среде плоштади во Полска.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-10.jpg

Во Јапонија, има повеќе од 70.000 хоспитализирани во текот на овие 3 месеци, а повеќе од 100 смртни случаи, заради жештините и рекордната температура од 41˚С.

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-09 (1).jpg

Калифорнија моментално се соочува со најголемиот пожар во историјата на државата

10-foto-dokazi-koi-prikazhuvaat-kako-vlijae-toplotniot-bran-na-svetot-i-prirodata-06.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Колку ќе ве чини кирија за двособен стан во 30 градови низ светот? Kолку ќе плаќате за изнајмување на стан, зависи од големината на истиот, но и од...
Опасни патишта од кои ќе ви застане здивот ако треба да поминете низ н... Неверојатните пејзажи од природата низ светот претставуваат предизвик за оние ко...
15 навики на Швеѓаните, поради кои важат за една од најсреќните нации ... Триковите на Швеѓаните сигурно ќе донесат повеќе среќа и во вашиот живот. Дефини...