Привлекуваат сонце со огледала: 13 факти за животот во норвешкото гратче каде 6 месеци нема сонце


Привлекуваат сонце со огледала: 13 факти за животот во норвешкото гратче каде 6 месеци нема сонце

Во 1928 година во Рјукан била изградена првата жичница во Северна Европа за работниците во фабриките од градот да можат да се искачат до Hardangervidda, најголемиот национален парк во Норвешка и да почувствуваат сонце.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-15.jpg

Спасот биле огледалата во 2013-та.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-18.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-16.jpg

Системот го осмислил Мартин Андерсен кој живеел во градот и му здодеало да оди на страна во зима за да почувствува сонце.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-17.jpg

Механизмот се состои од 17 квадратни метри огледала, соларни панели и специјални сензори и тој го следи сонцето во текот на денот и го рефлектира во централниот дел на градот.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-23.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-25.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-22.jpg

Изградбата чинела 825.000 долари.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-20.jpg

Фотки од градот:

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-34.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-33.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-31.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-30.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-29.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-19.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-12.jpg

Прочитајте и 11 градови во кои речиси никогаш нема сонце!

С. С. | ЦрнобелоБи можело да ве интересира:

Тераси на покривите, животот почнува на 40 години: 9 факти за животот ... Не е важно што ќе кажат другите, па така се прекршуваат стандардите за убавина, ...
Живи жаби во маркетите, некултурни потези: 12 чудни факти за животот в... Бабите се сметаат за глава во семејството и нивната смрт е страшна загуба. Мажот...
Жена откри дека момчето ѝ го спасило животот 6 години пред да се сретн... Нивната уникатна љубовна приказна е доказ зошто донирањето крв е бесценето. Н...