Привлекуваат сонце со огледала: 13 факти за животот во норвешкото гратче каде 6 месеци нема сонце


Привлекуваат сонце со огледала: 13 факти за животот во норвешкото гратче каде 6 месеци нема сонце

6 месеци во годината сонцето не стигнува до Рјукан и со тоа е еден од најмрачните градови во светот.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-01.jpg

До градот Рјукан се стигнува со 2,5 часовен лет од Осло. Сè до 2013 година жителите на ова норвешко гратче половина година ја минувале во мрак.

Рјукан е сместен помеѓу високи планини, а бидејќи сонцето е ниско во зима, градот во текот на цела зима е во комплетна сенка.

Проблемот бил решен кога во 2013 бил поставен систем од огледала за да го рефлектираат сонцето.

Факти за Рјукан:

Градот има 3.386 жители.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-03.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-02.jpg

Погледнете како сонцето свети, но Рјукан е во сенка:

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-06.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-04.jpg

Планината Gaustatoppen до градот е висока 1.828 метри.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-05.jpg

6 месеци во годината сонцето не стигнува до Рјукан и со тоа е еден од најмрачните градови во светот.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-09.jpg

Индустријата е развиена.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-07.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-14.jpg

Има мрежа од железнички линии.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-11.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-10.jpg

Во лето градот е убав и сончев.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-32.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-26.jpg

Во зима има многу снег и мраз.

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-28.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-13.jpg

privlekuvaat-sonce-so-ogledala-13-fakti-za-zivotot-vo-norveshkoto-gratche-kade-6-meseci-nema-sonce-08.jpg

Уште 5 факти на следната страна...Би можело да ве интересира:

Писмо од девојка ден пред да умре од рак: „Ех да имав само уште еден д... Ова емотивно и трогателно писмо ќе направи да се запрашате за вистинската смисла...
Малите деца не учат кога е под −45°C: 14 факти за животот околу Северн... Условите за живот се сурови, а во зима се будите и работите во ноќ. Цените на хр...
Инспиративниот живот на девојчето кое старееше 8 пати побрзо од врсниц... Луси Перк и покрај тешката болест со која се соочуваше никогаш не заборави на на...