Македонка прави уметнички ремек-дела на велигденски јајца: „Оваа година предизвик ми беше ликот на Исус Христос“

„Досега имам нацртано над 100 велигденски јајца со ликови од цртани филмови. Но, мојот апетит и идеи се зголемуваат секоја година, па лани со голема љубов и трпение се обидов да ги нацртам двајцата светци Св. Антониј Велики и Св. Јован Богослов, кои им ги подарив на моите внуци чии имиња ги носат. Оваа година најголем предизвик ми беше да го нацртам ликот на Исус Христос и тоа велигденско јајце ќе го издвојам како посебно за мене“ - вели за CRNOBELO.com Елица од Скопје, која ја споделува својата колекција на велигденски јајца. 

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos01.jpg

Елица Блажевска (34) од Скопје, по професија e дипломиран преведувач и толкувач од албански на македонски јазик, и обратно, и голем вљубеник во уметноста.

Благодарение на нејзиниот талент, таа веќе неколку години по ред, за Велигден прави креативни велигденски јајца со цртежи кои се вистински ремек-дела.

Една година темата за Велигден ѝ беа ликови од Дизни цртаните филмови, а низ годините во својата колекција има додадено ликови од многу суперхерои, па дури и лица на доктори за заслугите кои ги имаа во справувањето со корона пандемијата, но и на светци.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-12.jpg

Оваа година, Елица е посебно горда на исцртувањето на ликот на Исус Христос, а за CRNOBELO.com открива повеќе детали околу изработката на јајцата и љубовта кон уметноста и Велигден.

„Традиционално во моето семејство на Велики четврток моите баби и сега мојата мајка пред изгрејсонце вапсаа јајца.

Првите секогаш во црвена боја, а како што растевме со мојата сестра и двете вљубени во уметноста, почнавме да ги вапсаме и во други бои, разнобојни, шарени, необични. 

Растени со цртаните јунаци на Дизни, оттука се роди таа идеја да почнам да ги цртам на велигденски јајца.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-02.jpg

Велигден ми е омилениот празник и секоја година со нетрпение го очекувам за да нацртам уште некој нов лик и како што се наближува, јас веќе однапред размислувам кои ликови би ги нацртала.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-11.jpg

Ликовите кои ги цртам се нечија детска желба за јајце со нивниот омилен јунак на кои најмногу се радуваат, а досега имам нацртано над 100 велигденски јајца со ликови од цртани филмови.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-19.jpg

Но, мојот апетит и идеи се зголемуваат секоја година, па лани со голема љубов и трпение се обидов да ги нацртам двајцата светци Св. Антониј Велики и Св. Јован Богослов, кои им ги подарив на моите внуци чии имиња ги носат.

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-03.jpg

Оваа година најголем предизвик ми беше да го нацртам ликот на Исус Христос и тоа велигденско јајце ќе го издвојам како посебно за мене. 

makedonka-pravi-umetnichki-dela-na-veligdenski-jajca-ovaa-godina-predizvik-mi-beshe-likot-na-isus-hristos-18.jpg

Продолжува на следната страница... 



Би можело да ве интересира:

Идеја од креативна Македонка – како да направите сами држач за велигденски јајца? Креативна Македонка која живее во Холандија со видео постапка покажува како со д...
Брзи првоаприлски маски за деца - може да ги направите во последен миг Направете гроздови од балони, брзо венче за еднорог, или јаготка од хартија... К...
Вистинска уметност: Мајка од САД прави хумористични декорации со храна Кога има креативна мајка, тогаш има и насмеани дечиња, подготвени за оброк. Супе...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg