Македонски свадбени обичаи: Буткање врата, гледање низ бурма, кршење погача...


Македонски свадбени обичаи: Буткање врата, гледање низ бурма, кршење погача...

Свадбените обичаи се дел од традицијата на секој народ. Тие се главен белег на секој крај и она што ја прави секоја свадба различна и посебна.

site-makedonski-svadbeni-obicai-splet-na-tradicija-veruvanja-i-zabava-01

Во деновите пред свадбата и на самиот ден се прават обичаи кои имаат за цел, според народните верувања, да ги заштитат младите, да им донесат среќа и љубов и да ги соединат во едно семејство.

Постојат различни начини на изведување, различни верувања и обичаи кои се наследени од различни краеви.

Во Македонија, речиси секој град има барем по некој различен обичај кој се прави пред или за време на свадбата. Често младите и не знаат што мора, што треба и каде – како се изведува. Но, она што ги обединува сите е верувањето во среќата и традицијата.

Тука ги издвојуваме повеќето македонски свадбени обичаи од различни краеви како наше посебно културно богатство:

- Замесување лепче за среќа на младите ден пред свадбата. Тоа треба да биде немажено девојче од женска страна.

- Китење на куќите на младите во четвртокот пред свадбата со поставување венец на надворешната врата кој ќе стои цела година, како знак дека таа фамилија правела свадба.

- Кога доаѓаат сватовите кај невестата две девојчиња стојат пред влезот и ги китат со китенки, мажите на лева страна, а жените на десна, а тие оставаат пари.

- Сватовите и кумот прво одат во домот на младоженецот, играат ора, пеат песни, па тргнуваат по невестата.

site-makedonski-svadbeni-obicai-splet-na-tradicija-veruvanja-i-zabava-3.JPG

- На вратата на невестата стојат машките членови на фамилијата кои не го пуштаат младоженецот веднаш да влезе додека не плати или не биде упорен во туркањето на вратата.

- Кога ќе влезе мора три пати да ја бакне невестата.

- Во некои краеви пред да влезе младоженецот, невестата од прозорецот или од вратата го гледа низ вереничкиот прстен три пати изговарајќи: „Низ прстен те гледам, во срце да ти влезам!“

- Откако ќе влезат младоженецот, кумот, деверот и сватовите, едно немажено девојче од женската страна треба на деверот да му врзе машна на едната рака. Кога ќе заврши со врзувањето еден од двајцата треба да биде побрз, или девојчето да му удри шлаканица на деверот или тој да ја бакне.

- Деверот ги носи невестинските чевли кои се еден број поголеми, па за да ѝ бидат точни на невестата треба да ги полни со пари.

site-makedonski-svadbeni-obicai-splet-na-tradicija-veruvanja-i-zabava-4.jpg

Повеќе свадбени обичаи на следната страна...Би можело да ве интересира:

Не прави планови за подолго од 2 часа, имај свои луѓе и чувај ги и запамти - ништо не мораш! Не прави планови за подолго од два часа. Правењето планови ми зема речиси 3 годи...
Поучна приказна за царот, дворјанинот и храброста Еве што отвора железна врата, а не е убавиот збор... Еден цар требало да додели ...
Бедни лажливци, како се гледате во огледало?! И неретко можеби и вам ви велат дека го гледате светот со розови очила. „Не е зл...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg