Македонски свадбени обичаи: Буткање врата, гледање низ бурма, кршење погача... - Results from #1


Македонски свадбени обичаи: Буткање врата, гледање низ бурма, кршење погача...

- Невестата треба да ги дарува кумовите, старосватите, свекорот, свекрвата, деверот или золвата и некои од сватовите со подароци.

- Младоженецот треба да испие чаша црвено вино во куќата на невестата, а на дното на чашата треба да има златник кој младоженецот го задржува како симбол за благосостојба.

- Над главата на младите се крши погача за среќа.

- Сите седнуваат на трпеза да наздрават, па со ора и песни ја пречекуваат невестата надвор додека ја изнесува нејзиниот татко.

- За лесно да им „оди“ во бракот, на излезот, невестата треба да шутне стаклена чаша со вода.

- Кога одат во црква, покрај пеењето и венчавањето на попот, кумот носи платно кое им го врзува околу рацете и колку пати ќе го врзе - толку деца ќе имаат.

makedonski-svadbeni-obicai-butkanje-vrata-gledanje-niz-burma-krsenje-pogaca.jpg

- Кога излегуваат од црквата свекрвата фрла по патот ориз, бонбони и парички кои треба да ги собираат мали дечиња, како симбол за богатство и благосостојба.

- Во матично по склучувањето на бракот сите присутни им честитаат на младоженците, поздравувајќи се и им даваат пари, а на излезот се почестуваат со бонбонче.

- Во ресторанот, младенците ги пречекуваат гостите, па го играат првиот свадбен валцер на нивната омилена песна.

- Заедно со кумовите и старосватите наздравуваат со шампањско.

site-makedonski-svadbeni-obicai-splet-na-tradicija-veruvanja-i-zabava-6.jpg

- Потоа почнуваат сите ора кои траат сè до послужувањето на вечерата.

- По вечерата се сече невестинската торта и се делат невестинските бонбончиња. Ред за торта треба да чекаат сите немажени и неженети.

- На крај невестата го фрла бидермаерот, оној кој ќе го фати се верува дека следен ќе прави свадба.

site-makedonski-svadbeni-obicai-splet-na-tradicija-veruvanja-i-zabava-7.jpg

Обичаите кои ги знаете споделете ги во коментарите и помогнете ни да ја дополниме листата на македонски традиционални обичаи...Би можело да ве интересира:

Не прави планови за подолго од 2 часа, имај свои луѓе и чувај ги и запамти - ништо не мораш! Не прави планови за подолго од два часа. Правењето планови ми зема речиси 3 годи...
Проштално писмо на едно дете до своите прерано заминати родители Денес се разбудив сам како и сите други денови претходно, како секој момент посл...
Поучна приказна за царот, дворјанинот и храброста Еве што отвора железна врата, а не е убавиот збор... Еден цар требало да додели ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg