Приказна за мудроста
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Giro prodavac 22-04-2019
Столар 22-04-2019


Приказна за мудроста

Она што обично го нарекуваме мудрост, е нешто кое се пренесува од генерација на генерација низ фамилијата која има поволно влијание врз поколенијата.

prikazna-za-mudrosta-001.jpg

Но, она што многумина од нас го сметаат за мудрост е она што го носиме во себе, она што го имаме внатре.

Научете се да не се плашите од животот и немојте да ги слушате негативните коментари и критики. Животот носи нови ситуации, нови искуства кои не прават побогати и помудри.

Легендарниот Марк Твен рекол: “Треба да сте внимателни и од секое искуство да ја извлечете мудроста – и тука да застанете; инаку ќе бидете како мачка која седнала на жешка печка. Веќе никогаш нема да седнете на жешка печка, но исто така нема да седнете ниту на ладна.

Затоа учете од искуството и од мудрите зборови на постарите, за да не живеете како мачката за која раскажува Марк Твен. Ако ве пораснала мајка “мачка“ и не ве научила, борете се и дознајте ја вистината сами.

Ова е една мудра приказна која би сакале да ја споделиме со вас:

Едно момче дошло кај некој познат мудрец со цел да го изигра. Момчето ги ставило рацете зад неговиот грб и го прашал мудрецот да му одговори на неговото прашање.
"Дали врапчето кое го држам во раката е мртво или живо?"

По кратко размислување мудрецот одговорил: "Мртво"

Момчето се насмеало и ја отворило раката, од која врапчето брзо летнало.

"Гледаш ... не погоди", рекло момчето.
"Точно, не погодив, но ако ти кажев дека врапчето е живо ти ќе ја стегнеше раката и ќе го убиеше, а јас не сакав тоа да се случи па затоа кажав дека е мртво. Одговорот сепак се криеше во твоите раце."

Би можело да ве интересира:

Ако те повредил не му давај шанси жено, ќе ги прокоцка сите до една! Зошто залудно се надеваш дека во слабак се крие херој? Залудно ти ветува. Нема д...
Ако немаш храброст да ја направиш среќна, оди си! Ако сила немаш за да ја износиш на плеќи нејзината сила, оди си. Ако немаш желба...
„Еден ден“ или „Денес е денот“ - изборот е твој! Ние луѓето сме чудна мешавина на разум, потребни функционални делови и емоции. Н...