Три емоции кои често ги толкуваме погрешно
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Референт 24-04-2019
Возач 24-04-2019
Монтажер 24-04-2019


Три емоции кои често ги толкуваме погрешно

Многу често позади нашите чувства и емоции се кријат многу поинакви причини од оние кои мислиме дека ги предизвикуваат.

tri-emocii-koi-chesto-gi-tolkuvame-pogreshno-01.jpg

Затоа секогаш мора да бидеме смирени и да не дозволуваме емоциите да надвладеат над разумното однесување. Само на тој начин ќе откриеме што точно ги предизвикува тие емоции.

Ова се трите најчести емоции кои погрешно ги толкуваме:

Мислиме дека сте посрамени, но можеби сте...

Виновни

Срамот е субјективно доживување на сопственото однесување, а вината се однесува за нешто што сме направиле, но се чувствуваме лошо поради тоа. Затоа, извинете се кога знаете дека сте згрешиле и нема да имате проблем со оваа емоција.

Понижени

Срамот и пониженоста се две различни чувства, кои предизвикуваат слична ментална реакција и често се мешаат. Понижувањето доаѓа од други лица, додека срамот е исклучиво персонална емоција.

tri-emocii-koi-chesto-gi-tolkuvame-pogreshno-02.jpg

Мислите дека сте под стрес, но можеби сте...

Преоптоварени

Чувството на стрес може да се појави при недостаток на одредени ресурси (на пример време и пари). Преоптовареноста со проблемите може да направи да мислите дека сте под стрес, но всушност да е нешто моментално и минливо.

Анксиозни

Стресот е поврзан со одредена ситуација, додека анксиозноста е долгорочна состојба. Ова е основната разлика меѓу овие две чувства.

tri-emocii-koi-chesto-gi-tolkuvame-pogreshno-03.jpg

Мислите дека сте бесни, но можеби сте...

Нервозни

Не е тешко нервозата и бесот да бидат измешани. Разликата е во тоа што бесот е долготраен, а нервозата исчезнува кога ќе исчезне и причината за нејзе.

Фрустрирани

Бесот е испровоциран од неправда, а фрустрациите доаѓаат од незадоволство. Важно е навреме да направите јасна дистинкција меѓу овие две емоции.

Е. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

До ден денес имам трауми од вашето карање - посакувам да се разведевте Таму имаше сè, освен она што ја правеше куќата дом. Не сфаќам што е дом и највер...
Ако се разгалувате себе, правете го тоа почесто од еднаш месечно Многу од нас функционираат на принцип да си дозволат нешто убаво и полуксузно ед...
Што кога ништо нема смисла? Сè уште не научив како да не си ги ставам сите работи на срце. После толку годин...