Прашањето кое треба да си го поставите за да го најдете клучот на среќата
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк
Монтер 17-06-2019
Office Manager 17-06-2019


Прашањето кое треба да си го поставите за да го најдете клучот на среќата

Вашата благодарност можеби ви се чини како нешто ситно и незначајно, но врз вашиот живот и ментална состојба може да има доста силно влијание.

prashanjeto-koe-treba-da-si-go-postavite-za-da-go-najdete-kluchot-na-srekjata-01.jpg

Многу психолози се согласуваат дека благодарноста уште одамна требало да биде прогласена за доблест. Многу психолошки студии покажуваат на тоа дека за денеска да се чувствуваме добро, треба да си го поставиме прашањето:

„На што денеска можам да бидам благодарен/на?“

Во истиот момент во мозокот започнува позитивна потрага по одговор, а со тоа и се сеќаваме на убави спомени и искуства. Како последица на потсетувањето на позитивните нешта, во телото ќе се лачат мали количини на хормонот на среќата и пријатни чувства ќе почнат да царуваат со нас.

prashanjeto-koe-treba-da-si-go-postavite-za-da-go-najdete-kluchot-na-srekjata-02.jpg

Токму во тоа и лежи одговорот на погорното прашање. Дополнително, хормоните ендорфин и допамин позитивно ќе влијаат и врз вашето ментално, но и врз физичкото здравје. Кога сме среќни, расположени и енергизирани, тогаш и самодовербата ни е на повисоко ниво и поподготвени сме да се соочиме со животните предизвици.

Дволно е еднаш во текот на денот да си го поставиме ова прашање, за да се наполниме со доволно позитивна енергија. Прашувајте се секогаш кога се чувствувате дека ви недостига самодоверба или се чувствувате лошо.

На овој начин намерно се потсетувате на прекрасните работи кои ви се случиле во животот, а лошите ги ставате во споредната фиока на мозокот.

Е. Д. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Се сретнаа многу доцна во животот и затоа се сакаа посилно од сите дру... Тој беше разочаран од безначајните авантури со неморални девојки, таа имаше скрш...
„Бидете вредни, но не ја ставајте работата пред семејството“ - Животни... Нема ништо поточно од тоа дека мудроста си доаѓа со годините. Искуството си го п...
Каде бевте мои најдобри другари кога почина татко ми и немавме пари за... Најголемата животна лекција која сум ја научил досега? Оние коишто се прилепени ...