Немој да дозволиш кујната да сјае повеќе од тебе – баба ми имаше право за сè!


Немој да дозволиш кујната да сјае повеќе од тебе – баба ми имаше право за сè!

Постои непишано правило дека треба да ја цените мудроста што ја споделуваат со вас постарите и поискусните.

 nemoj-da-dozvolis-kujnata-da-ti-sjae-poveke-od-tebe-baba-mi-imase-pravo-za-se-01.jpg

Баба ми честопати знаеше да ме седне и да ми каже:

„Немој да дозволиш кујната и садовите да сјаат повеќе од тебе. Не го сфаќај чистењето на куќата толку сериозно.

Јас чистев по цели денови и се трудев сè да биде на свое место ако случајно дојде некој на гости.

А тогаш сфатив дека сите се зафатени и уживаат во животот.

Што ако некој дојде ненајавен?

Не морам на никого да ја објаснувам состојбата во мојот дом. Ниту да се правдам. Ич да не ти е гајле каков ти е домот.

Животот е краток – уживај!

Чисти кога е потребно.

Дај си време за прошетки, цртање, слушање музика. Готви она што ти сакаш и кога сакаш, прави го она што те исполнува.

Чисти само кога е неопходно.

Дај си време за пиво со пријателите, за патување, за игра со децата, за долги ноќни разговори со сопругот додека во кујната имаш куп садови, а во купатило куп алишта кои чекаат да бидат пружени.

Овој ден нема никогаш да се врати.

Не заборавај дека старееш, годините си летаат.

Многу работи кои сега можеш да ги направиш, мошне е веројатно дека нема да можеш да ги правиш подоцна.

Сите ќе се претвориме во прашина еден ден кога ќе заминеме од овој свет.

Тогаш никој нема да се сети на твојот дом, туку на твоето пријателство, твојот живот и спомените кои сте ги создале.

И запомни – не си ти сама одговорна за твојот дом! “

Е. П. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Можеш ти жено сè што ќе посакаш, само немој да венееш покрај лошиот маж Што сè постигнува една жена, знае само таа, иако често и не е свесна за своите м...
12 правила за тоа како да се биде човек Животот за многумина е нерешлива мистерија, загатка која најчесто има премногу с...
„Ти го можеш тоа мила!“ - ете затоа го одбрав него Тука има изјави од типот: „Верувам во тебе мила! Знам дека ти го можеш тоа!“ И т...