Не, не сте вие најдобриот возач: 12 ставови што ви штетат


Не, не сте вие најдобриот возач: 12 ставови што ви штетат

Генерализираме, мислиме дека секогаш сме во право, веруваме дека насоката во која оди мнозинството е добра, споредуваме неспоредливи работи и што уште не.

najdobri-sme-nepobedlivi-sme-12-mentalni-zamki-shto-ni-go-unishtuvaat-zivotot-001.jpg

Понекогаш паѓаме во замките на нашиот ум и несвесно си го расипуваме животот.

Дури и да ни изгледаат безопасно некои наши навики и однесувања, носат големи последици.

Ментални замки што ни го уништуваат животот:

Двојни стандарди - Кога другите ќе направат нешто им оддавате почит, но кога вие ќе го направите тоа сметате дека не е голема работа.

najdobri-sme-nepobedlivi-sme-12-mentalni-zamki-shto-ni-go-unishtuvaat-zivotot-01.jpg

Не го менуваме ставот и кога ќе ни се потрошат фактите – Повеќе немате асови во ракавот, но вие упорно се карате и тврдо стоите на својот став. Понекогаш дозволете си да изгубите во дебата.

najdobri-sme-nepobedlivi-sme-12-mentalni-zamki-shto-ni-go-unishtuvaat-zivotot-02.jpg

Го споредуваме неспоредливото – Често претпоставувате дека поголемо куче е полошо, но големината не влијае на карактерот и однесувањето. Така е и во животот.

najdobri-sme-nepobedlivi-sme-12-mentalni-zamki-shto-ni-go-unishtuvaat-zivotot-03.jpg

Им веруваме само на „своите“ луѓе – Не им верувате на луѓето надвор од вашата група на блиски, ги потценувате нивните способности и не ги прифаќате нивните идеи.

najdobri-sme-nepobedlivi-sme-12-mentalni-zamki-shto-ni-go-unishtuvaat-zivotot-04.jpg

Генерализираме – Ако една работа некогаш била вистина, не значи дека повторно ќе биде во друга пригода. Ако еден продавач ве измами, не значи дека сите ќе го сторат истото.

najdobri-sme-nepobedlivi-sme-12-mentalni-zamki-shto-ni-go-unishtuvaat-zivotot-05.jpg

Мнозинството не може да погреши – Луѓето имаат навика да веруваат во работите во кои голем дел од луѓето веруваат. Личноста често го прифаќа мислењето на групата и тоа е загрижувачки.

najdobri-sme-nepobedlivi-sme-12-mentalni-zamki-shto-ni-go-unishtuvaat-zivotot-06.jpg

Уште 6 ментални замки на следната страна...Би можело да ве интересира:

Работи што не сте ги знаеле за Канада и причини зошто луѓето сакаат да... Можеби кога ќе се спомне Канада, помислувате на ладна земја во која животот не е...
Вирален хит: Што е чудно на оваа матурска фотка? Прославата на матурската вечер е важен момент од животот на сите млади. Обично с...
Како секогаш да бидете сигурни дека сé е исклучено дома? Ако сте од оние луѓе кои по сто пати проверуваат дали сé е исклучено дома, и отк...