Морбидните слики на режисерот Дејвид Линч кои се необични како и неговите филмови

„Сè што отсекогаш сум сакал е да сликам.“ Ова го изјави еден од најголемите режисери, Дејвид Линч. Инспирацијата за неговите филмски визии ја црпи од длабоките корени на визуелните уметности. 

Se sto otsekogas sum sakal e da slikam Ova se neobicnite sliki na reziserot Dejvid Linc 01

Експериментирајќи со филмска форма, Линч го развива својот карактеристичен стил, кој може да се види во неговите филмови како Blue Velvet (1986), Lost Highway (1997), Mulholland Drive (2001), Inland Empire (2006), Twin Peaks (1990–1991/2017). Но, покрај филмската кариера, Линч се занимава и со сликање, а неговите слики се необични како и неговите филмови.

Дејвид пораснал во Монтана, Ајдахо и Вирџинија. Кога бил многу млад отпатувал во Австрија со идеја да научи да слика, а учител требало да му биде познатиот Оскар Кокошка. Секако, тоа не се случило, па тој се вратил во Америка после само петнаесет дена.

Потоа се запишал на Бостонската уметничка академија и по неколку години се префрлил на Академијата за уметности во Пенсилванија. Животот во Филаделфија го инспирирал за многу работи.

Место полно со криминал и распаѓање на индустриските зони, архитектурата, чадот, насилството, но и човечката форма, му станале голема инспирација на Линч за понатамошното уметничко творење.

Se sto otsekogas sum sakal e da slikam Ova se neobicnite sliki na reziserot Dejvid Linc 02

Кариерата ја започнал како сликар, а подоцна се преселил во светот на експерименталниот филм. Она што го мотивирало да го направи својот прв филм била идеја за слика која ќе може да се движи со придружба на звук.

Денес, преку сликите и филмовите на Линч, јасно се чувствува влијанието на малите американски градови, прикажани во неговата поетска визија, полни со хумор, ужас, фетишизам и иронија.

Тој самиот јасно кажува: „Наместо да размислувам за тоа што се случува во светот, ми се допаѓа помалиот свет, погледот одблизу“.

Se sto otsekogas sum sakal e da slikam Ova se neobicnite sliki na reziserot Dejvid Linc 03

Како и неговите филмови, и сликите на Линч се исклучително чудни, морбидни, вознемирувачки и слоевитни. Тие јасно покажуваат потреба од тродимензионалност, што се рефлектира во комбинација на различни материјали и елементи.

Нејасните предели и необичните човечки феномени, врамени со букви и натписи, обично се главните актери во сликите на Линч.

Личниот импулс и инстинкт го воделе низ континуирано создавање. Тој сè уште слика, создава мебел, необични скулптури со светилки и музика.

Se sto otsekogas sum sakal e da slikam Ova se neobicnite sliki na reziserot Dejvid Linc 04

Линч е жив доказ дека вистинскиот уметник никогаш не престанува со својата работа, затоа што е неразделен дел од неговата личност. Конечно, уметникот вели: „Не ми е важно што мислат луѓето за моите слики; само сакам да ги правам“.

Se sto otsekogas sum sakal e da slikam Ova se neobicnite sliki na reziserot Dejvid Linc 05

Ашера | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Каква судбина имале децата на најголемите диктатори на светот и дали ги стигнала кармата на нивните ... Синот на Сталин се самоубил, синот на Чаушеску ширел блуд и разврат, а Мусолини ...
Пар наместо дете посвоил возрасна жена со џуџест раст, која сакала да ги убие - Бизарниот случај на ... Кога маж и жена ја посвоиле Наталија Грејс во 2010-та, тие мислеле дека таа е 6-...
Вистини што луѓето не сакаат (а мораат) да ги слушнат Колку повеќе барате луѓето да ве почитуваат, толку повеќе ќе ве гледаат „одозгор...
Улични продавачи, џиновски стаорци – Сликите од Њујорк што ретко се објавуваат во јавност Улични продавачи, џиновски стаорци, вреќи со ѓубре на тротоарите... Фотки што по...
Самоубиства, сообраќајки, убиства: Проклетството што ги следи актерите од ретро серијата „Power Rang... Еден од актерите изврши самоубиство на 50-годишна возраст, а една од актерките з...
Индиец силувал над 40 девојки и жени – Полицијата го бранела, па неговите жртви го линчувале во судн... Над 200 жени од Индија решиле да ја земат правдата во свои раце откако залудно г...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg