10 навики кои се нормални во некои земји, а во Македонија се сметаат за чудни


10 навики кои се нормални во некои земји, а во Македонија се сметаат за чудни

Во Грузија се плаќа за да се возите во лифт, а во Франција луѓето што живеат во изнајмен стан во зима не смеат да бидат избркани од него ако немаат пари да платат кирија.

10-naviki-koi-se-normalni-vo-nekoi-zemji-a-vo-makedonija-se-smetaat-za-chudni-01.jpg

Посетата на разни земји во светот носи богатство од искуства. Учиме за тамошниот начин на живот и за навиките на локалното население.

Во Македонија имаме некои чудни навики од типот масирање со ракија при настинка, ставање на оцет на нозете при висока температура и седење со кафе по 3 часа во кафуле. Не навлегуваме во тоа дали се правилни или погрешни.

Но, кои се навиките на жителите од другите земји во светот, што на нам Македонците ни се чудни?

Во Колумбија кога сакаат да посочат на нешто луѓето не покажуваат со прст, туку со усните. Покажувањето со прст го сметаат за некултурно.

10-naviki-koi-se-normalni-vo-nekoi-zemji-a-vo-makedonija-se-smetaat-za-chudni-03.jpg

Во Грузија треба да платите за возење со лифт, во самите лифтови има метални кутии за монети, а парите се користат за одржување на лифтовите.

10-naviki-koi-se-normalni-vo-nekoi-zemji-a-vo-makedonija-se-smetaat-za-chudni-09.jpg

Во Германија нормално е да имате скара на терасата, тоа е дамнешна традиција. Но, интересно е што ова и кај нас сѐ почесто станува практика, па можеби и не е толку чудно како останатите навики на странците.

10-naviki-koi-se-normalni-vo-nekoi-zemji-a-vo-makedonija-se-smetaat-za-chudni-11.jpg

Во Франција луѓето што живеат во изнајмен стан во зима не смеат да бидат избркани од него ако немаат пари да платат кирија, за да не измрзнат и умрат на улица.

10-naviki-koi-se-normalni-vo-nekoi-zemji-a-vo-makedonija-se-smetaat-za-chudni-07.jpg

Во Холандија многу луѓе живеат на бродови кои ги има по страните во каналите и секој брод има свое место, ако сакате да го преместите мора да поднесете барање за ново паркинг место.

10-naviki-koi-se-normalni-vo-nekoi-zemji-a-vo-makedonija-se-smetaat-za-chudni-02.jpg

Уште 5 навики на следната страна...Би можело да ве интересира:

Чудни работи кои сите ги правиме, а никој не знае зошто Сите луѓе имаат некои чудни навики, а повеќето од нив ги правиме речиси сите, бе...
11 чудни работи поради кои можете да бидете уапсени во Европа Некои од овие закони навистина би си ги посакале во Македонија како што е забран...
„Направи сам“ проекти, јавен превоз, список за пазарење: Навики на луѓето кои умеат да штедат На листата на најтешки работи во животот кои треба да ги научите, секогаш има ме...

Најчитани неделава