Делфините зборуваат во сон, слоновите жалат за саканите - Факти што докажуваат колку сме слични со животните
Спонзорирано од:
Спонзорирано од ОгласиЗаРабота.мк


Делфините зборуваат во сон, слоновите жалат за саканите - Факти што докажуваат колку сме слични со животните

Мислевте дека зборувањето во сонот, тагувањето за починатите и дебелеењето од стрес се карактеристични само за човекот?

delfinite-zboruvaat-vo-son-slonovite-zhalat-za-sakanite-fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-sme-slichni-so-zhivotnite-01.JPG

Со животните делиме многу од нашите „човечки“ особини, што само потврдува дека и не сме толку уникатни.

Во продолжение погледнете ги фактите што ќе ви докажат дека во животните има многу повеќе „човечност“ отколку што мислиме:

Слоновите со денови жалат за своите сакани

Според истражувањата, слоновите се изложени на интензивен стрес кога ќе изгубат некој сакан. Всушност, некои од нив можат да жалат за смртта на друг слон и неколку месеци.

Било забележано и дека ако слоновите отидат на местото каде што умрел слон што им бил „близок“, му оддавале еден вид почит. Односно, стоеле тивко и мирно на местото неколку минути.

delfinite-zboruvaat-vo-son-slonovite-zhalat-za-sakanite-fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-sme-slichni-so-zhivotnite-02.JPG

Наводно, шимпанзата чувствуваат емпатија

Во некои истражувања, шимпанзата покажале знаци на емпатија. Наводно, тие можат да ги почувствуваат и разберат туѓите емоции.

Исто како и кај луѓето, се покажало дека нивото на емпатија било различно кај секое шимпанзо.

Едно истражување забележало и дека шимпанзата импулсивно ги тешат другите од својот вид после пресметка.

delfinite-zboruvaat-vo-son-slonovite-zhalat-za-sakanite-fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-sme-slichni-so-zhivotnite-03.JPG

Глувците покажуваат изрази со лицето

Според едно истражување, глувците ги искажуваат нивните емоции слично како и луѓето. Наводно, кога чувствувале болка, покажувале неколку различни изрази на лицето.

Истовремено, се покажало дека глувците можат да ја согледаат болката кај другите од нивниот вид и можат да си ги „прочитаат“ емоциите.

delfinite-zboruvaat-vo-son-slonovite-zhalat-za-sakanite-fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-sme-slichni-so-zhivotnite-04.JPG

Делфините веројатно зборуваат во сон

Во францускиот воден пар Planete Sauvage биле направени неколку снимки на кои се гледа како делфините имитираат звуци од кит додека спијат.

Според француските истражувачи, делфините можеле да ги слушнат овие звуци само во текот на денот. Навечер, пак, веројатно ги имитирале, како еден вид зборување во сонот.

delfinite-zboruvaat-vo-son-slonovite-zhalat-za-sakanite-fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-sme-slichni-so-zhivotnite-05.JPG

Гулабите можат да се однесуваат нерационално

Според едно истражување, гулабите веројатно сакаат да се коцкаат и понекогаш, свесно или несвесно, ја одбираат поризичната опција.

Се покажало дека понекогаш, овие птици го одбираат потешкиот пат за да ја добијат понудената награда. Според научниците, ова однесување е многу слично на човечкото.

delfinite-zboruvaat-vo-son-slonovite-zhalat-za-sakanite-fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-sme-slichni-so-zhivotnite-06.JPG

Мачките можат да се здебелат ако се депресивни

Депресијата кај животните не е ништо ново, но малку се знае за нејзиното влијание.

Изгледа дека мачките можат да се здебелат од стрес, анксиозност или ако се несреќни. Односно, драстичната промена во масата на животното може да е поврзана со неговата емоционална состојба.

Веќе знаеме дека истото им се случува и на луѓето.

delfinite-zboruvaat-vo-son-slonovite-zhalat-za-sakanite-fakti-shto-dokazhuvaat-kolku-sme-slichni-so-zhivotnite-07.JPG

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Кога животните ќе зажалат за својата одлука (фото) Животните се многу љубопитни суштества, а тоа понекогаш ги тера да направат и по...
Кога животните не сакаат да се одделат од нивните сопственици (фото) Многу од нас не можат да си го замислат животот без нивното домашно милениче. ...
Чување куче во стан: Што треба да знаете ако се одлучите на овој чекор? Кучињата се одлични миленици, но можат да бидат проблематични ако живеете во ста...

Најчитани неделава