Кој спие најчудно, кој спие најслатко - како спијат разните животински видови? - Results from #1


Кој спие најчудно, кој спие најслатко - како спијат разните животински видови?

Слоновите спијат легнати, но можат да спијат и застанати. Наводно, во дивината најчесто спијат застанати бидејќи полесно им е да се придвижат ако се појави некоја опасност.

vidrite-se-drzhat-za-raka-lavovite-sakaat-da-se-ispruzhat-kako-spijat-raznite-zhivotni-08.JPG

Китот познат како кашалот изгледа како да виси кога спие. Обично едното око му е отворено за да може да реагира веднаш ако се појави опасност.

vidrite-se-drzhat-za-raka-lavovite-sakaat-da-se-ispruzhat-kako-spijat-raznite-zhivotni-09.JPG

Фламингата спијат на една нога, а тоа им го овозможува нивниот скелет кој, на некој начин, се „заглавува“ во оваа положба, па лесно одржуваат рамнотежа.

vidrite-se-drzhat-za-raka-lavovite-sakaat-da-se-ispruzhat-kako-spijat-raznite-zhivotni-10.JPG

Моржовите можат да спијат во неколку различни положби, но најинтересно изгледаат кога ги забодуваат забите во мразот за да не бидат одвлечени од водата.

vidrite-se-drzhat-za-raka-lavovite-sakaat-da-se-ispruzhat-kako-spijat-raznite-zhivotni-11.JPG

Рибите познати како parrotfish прават меур околу нивното тело кога спијат за да се заштитат од другите суштества.

vidrite-se-drzhat-za-raka-lavovite-sakaat-da-se-ispruzhat-kako-spijat-raznite-zhivotni-12.JPG

Слично како слоновите, коњите можат да спијат и легнати, и застанати.

vidrite-se-drzhat-za-raka-lavovite-sakaat-da-se-ispruzhat-kako-spijat-raznite-zhivotni-13.JPG

Делфините немаат дишни органи што функционираат под вода, па обично пловат на површината кога спијат за да можат да дишат. Ако се во плитка вода, можат да заспијат и на дното, па одвреме-навреме излегуваат на површината за кислород.

vidrite-se-drzhat-za-raka-lavovite-sakaat-da-se-ispruzhat-kako-spijat-raznite-zhivotni-4.JPG

Спирова С. | ЦрнобелоБи можело да ве интересира:

13 миленици кои одлично би се снашле во улога на човек (фото) Многумина велат дека домашните миленичиња многу си личат со сопственикот, или ба...
Кога животни ќе дојдат на неочекувана посета (фото) Животните имаат моќ да ви ја разнежнат душата, посебно кога ќе ви се појават во ...
12 фото докази дека кучето му е најдобар пријател на човекот Оние кои немаат кучиња, можеби се скептични кога ќе слушнат дека тие можат да му...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg