8 животни кои изгледаат слатко и мирно, но можат да бидат многу опасни

Елените, видрите и делфините можеби изгледаат како питоми суштества, но не треба да заборавиме дека тие сепак се диви животни кои без двоумење ќе ве нападнат ако сметаат дека се во опасност.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-01.jpg

Денес постојат безброј видеа на кои гледаме како луѓе комуницираат и имаат интеракција со секакви животни. Поради ова, некогаш нивниот изглед нè лаже и сметаме дека се безопасни.

Но, постојат многу животи кои, без разлика колку слатко и мило ни изгледаат, можат да ни предизвикаат повреди кои некогаш се и фатални.

Кои навидум мирни животни се всушност многу опасни?

Клунар

Клунарите се можеби најнеобичните суштества во животинскиот свет и изгледаат како склоп на неколку различни животни. Тие се цицачи и нивното тело е покриено со крзно, но имаат и клун, како и нозе што наликуваат на перки.

Иако изгледаат навистина слатко, овие животни можат да бидат навистина опасни.

Клунарите се едни од ретките цицачи кои имаат отров. Мажјаците имаат еден вид канџи на нивните задни нозе кои се поврзани со жлезда која лачи отров.

Експертите забележале дека жлездата лачи повеќе отров во сезоната за парење, па претпоставуваат дека овој дел од телото им служи за одбрана од други мажјаци.

Иако овој отров не е смртоносен за луѓето, може да предизвика големи отоци и неподнослива болка.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-02.jpg

Елен

Елените се прекрасни животни и генерално не се агресивни. Но, тие можат да бидат многу опасни благодарение на нивните раскошни рогови.

Исто така, тие можат да ви предизвикаат сериозни повреди ако ве удрат со нозете.

Елените можат да нападнат ако се исплашени, провоцирани или ако сметаат дека нивните малечки се во опасност.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-03.jpg

Видра

Видрите се интересни животни и ако сте погледнале само едно видео со нив, знаете дека можат да бидат многу забавни. Тие сакаат да скокаат и да си играат, што ги прави уште послатки.

Но сепак, видрите се диви, месојадни животни кои можат да нападнат ако се чувствуваат загрозено, па не е препорачливо да ги задевате.

Иако се мали, видрите имаат силно тело, како и остри заби и канџи со кои можат да ви нанесат сериозни повреди.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-04.jpg

Кенгур

Кенгурите можеби нема да ве нападнат сами од себе, но ако им се приближите, особено на единки кои не се навикнати на луѓе, ќе се ставите во сериозна опасност.

Неретко, нивните напади можат да бидат фатални.

Кенгурите се особено опасни во неколку ситуации – ако е сезона на парење, доминантните мажјаци можат да ги перципираат луѓето како закана и да ги нападнат.

Женките, пак, се многу заштитнички настроени кон нивните малечки и без двоумење ќе нападнат човек ако им се приближи.

Кенгурите се големи и многу силни животни, па нивниот удар може дури и да скрши коски. Тие имаат и канџи со кои можат да нанесат сериозни повреди.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-05.jpg

Ракун

Ракуните се срамежливи и обично бегаат кога ќе видат луѓе. Сепак, како повеќето диви животни, можат да нападнат ако сметаат дека се во опасност.

Можеби нападот од ракун нема да биде фатален за човек, но нивните канџи и заби можат да нанесат сериозни повреди.

Истовремено, ракуните се преносители на опасни болести, како беснило, кои можат да создадат дополнителни проблеми.

Па, немојте никако да им е приближувате на слатките ракуни, дури и ако изгледаат пријателски настроени.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-06.jpg

Мрзливец

Мрзливците изгледаат како најбезопасните животни, но ни тие нема да се двоумат дали да ве нападнат ако ги провоцирате или исплашите.

Мрзливците напаѓаат со нивните огромни канџи кои можат да предизвикаат сериозни повреди. Кога се во опаност, знаат да ги искористат и нивните заби.

Слично како ракуните, и овие животни се преносители на болести кои се опасни за луѓето.

078-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-07.jpg

Дабар

Со мекото крзно и уникатните опашки, дабарите се едни од најслатките животни.

По природа се мирни и нема да ве нападнат ако не ги задевате. Но, ако почувствуваат опасност, нормално дека ќе се бранат.

Дабарите имаат многу остри заби со кои можат да нанесат сериозни повреди што лесно можат да се инфицираат. И овие животни се преносители на болести кои се многу опасни за луѓето.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-08.jpg

Делфин

Не ги споредувајте дивите делфини со оние кои го поминале животот во заробеништво во водните паркови и се дресирани.

Овие животи се многу интелигентни и затоа се експлоатирани, но во нивното природно живеалиште можат да бидат многу опасни.

Делфините се предатори и можат да покажат агресија без навидум никаква причина – и кон луѓе, и кон други делфини.

Нивното тело е силно и ако сакаат лесно можат да ве одвлечат под вода. Истовремено, ако ве каснат, дефинитивно ќе се соочите со сериозни повреди.

8-zhivotni-koi-izgledaat-slatko-i-mirno-no-mozhat-da-bidat-mnogu-opasni-09.jpg

Спирова С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Одговори на најчестите прашања за мачките: Зошто предат, зошто носат животинки, дали ве сакаат? Мачките се идеални миленици за луѓето што немаат премногу време: независни се, н...
10 грешки што треба да ги избегнувате ако (првпат) чувате мачка Никако немојте да ѝ ги сечeте ноктите и немојте да ѝ давате млеко – Кои се најче...
Чував кучиња и мачки - Какво е моето искуство и што можете да очекувате од нив како миленици? Кучето е секогаш умно. Сѐ ве разбира и сѐ ве слуша. Толку е паметно што да можеш...
9 намирници кои се безбедни за вашето куче (и треба да ги вклучите во исхраната) Лубеница за освежување во лето и путер од кикиритки како награда - неколку намир...
Колкав е просечниот животен век на популарните раси на кучиња (и како да им го продолжите животот)? Повеќето раси на кучиња живеат по најмалку 10 години. Но, покрај нивниот просече...
Дали вашето куче спие добро + како да му го подобрите квалитетот на сонот? Осигурете се дека е доволно физички активно и не дозволувајте да спие во многу с...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg