14 фрази што секој родител ги употребува, а не треба (оставаат психолошки трауми врз децата)

Децата што се мета на постојано додевање и контролирање од родителите може да ја загубат самодовербата и се навикнуваат на критиките, па почнуваат да ги сфаќаат како љубов и грижа. Кои фрази често ги употребуваме како родители, а треба да ги заборавиме?

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-01_copy.jpg

Родителите често знаат да им додеваат на децата со фразите: „биди мирен“, „седни исправено“, „ајде побрзај“. Па, сметаат дека ова е најдобар начин за културно да ги воспитаат и од нив да создадат вистински луѓе.

Но, вистината е дека постојат фрази што може да остават психолошки последици врз развојот на детето, и кои воопшто не треба да се употребуваат.

Во продолжение погледнете кои фрази треба целосно да ги заборавите, ако не сакате да оставите психолошки трауми врз вашите деца:

„Татко ти е неспособен“

Родителите може да не се среќни во бракот, па водени од емоциите, често знаат да го критикуваат брачниот партнер пред децата, без да размислат дека ова може да остави трајни последици врз нив.

Секојпат кога детето ги слуша расправиите на родителите, тоа мора да донесе тешка одлука: чија страна да ја заземе, кој родител да го поддржи и дали да молчи. Исто така, ако детето порасне верувајќи дека татко му или мајка му се неспособни, тоа може да ја загуби самодовербата.

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-25.jpg

„Кога јас бев на твоја возраст...“

Понекогаш родителите веруваат дека на децата треба да им кажат што правеле на нивна возраст за да ги мотивираат да бидат подобри.

Но, реалноста е дека на овој начин не ги мотивирате, туку правите да се чувствуваат депримирано и разочарано. Ако веќе правите споредба, нагласете ги сличностите, а не разликите.

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-03.jpg

„Колкупати треба да ти повторам?“

Секој родител барем еднаш го поставил ова прашање, а всушност тоа е додевање за тоа што треба повеќепати да им додевате на децата.

Исто така, детето не може да ве разбере, па ќе избере да го игнорира прашањето. Затоа, подобро е да нагласите: „Веќе ти го кажав ова, но дали можеш...“

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-04.jpg

„Ништо страшно...“

Можеби вам не ви изгледа како нешто страшно да се случило, но прифатете дека тоа е проблем со огромни размери во главата на вашето дете, па затоа е вознемирено и плаче.

Ако му кажете дека премногу бурно реагира за ништо, само ќе направите да се чувствува засрамено од сопствените емоции.

Не само што ќе бидат вознемирени заради проблемот што го направиле, туку и ќе се срамат затоа што толку се вознемириле.

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-24.jpg

„Знам дека не планираше да повредиш никого“

Вистината е дека иако ние како родители не сакаме да прифатиме дека нашето дете е способно да направи нешто лошо, и тие како и возрасните може да се соочат со негативни емоции и да се чувствуваат добро кога ќе направат нешто за да се ослободат од гневот.

Речениците од типот: „Знам дека не беше намерно“, само им даваат изговор повторно да направат нешто лошо кога ќе се соочат со силни емоции.

Попродуктивно би било да разговарате со детето за да разберете што ги предизвикало тие негативни емоции.

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-06.jpg

„Врска немаш“

Децата бараат одобрение од родителите, па кога тие ќе ги отфрлат нивните тврдења, може да се случи децата да се чувствуваат како неважни.

Ако не разбирате зошто вашето дете прави нешто што не е соодветно, разговарајте. Исто така, потрудете се да се сетите на некоја слична ситуација што ви се случила и вам.

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-07.jpg

„Добро, ти седи тука – јас морам да одам“

Нема родител што не се чувствувал фрустрирано кога треба да оди на работа, но нивното дете не сака да тргне и да оди. Но, ако му се заканувате дека ќе го оставите само, детето почнува да се чувствува немоќно.

Тоа сфаќа дека родителите може да го остават целосно само во овој страшен и суров свет. Заради ова, децата што добивале вакви закани се склони на правење повеќе грешки во стресни ситуации.

14-frazi-shto-sekoj-roditel-gi-upotrebuva-a-ne-treba-ostavaat-psiholoshki-traumi-vrz-decata-27.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

„Мојот живот пред децата vs. по децата и зошто не би го менувала за ништо на светот?“ Пред децата, мојата романтична љубов кон партнерот мислев дека е најдлабоката љу...
Писмо до моето дете: „Ти си мојата сјајна ѕвезда во овој темен универзум“ Мое дете... Ти си моето денес, моето утре и сите мои денови, по утрешниот. Ти си...
Илустрации за родители: Како да се справите со непријатните ситуации со вашите деца? Што да направите кога детето не сака да ги дели играчките или, пак, кога ќе науч...
Бон-тон правила што секој родител треба да му ги каже на своето дете Научете ги децата дека не е во ред да прекинуваат некој додека разговара. Од поч...
Фрази што не треба да му ги кажувате на детето (за да биде среќно кога ќе порасне) Немојте да го нарекувате детето „дебелко“ или „слабичко“ или да користите слични...
Синот ми се загуби во зоолошка во Скопје - совети како најлесно да го најдете детето во толпа Детето ви ја пуштило раката и побегнало, а наместо да дојде кај вас додека избез...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg