Совети за родители: Што да направите за вашето дете да ги почитува другите деца и да не ги малтретира?

Никогаш немојте да користите навредливи зборови кон детето. Во спротивно, детето ќе смета дека ова е во ред, па и самото ќе почне да го прави истото со децата на училиште.

soveti-za-roditeli-shto-da-napravite-za-vasheto-dete-da-gi-pochituva-drugite-deca-i-da-ne-gi-maltretira-01.jpg

Постојат многу работи што можат да натераат едно дете да почне да се однесува лошо со другите деца на училиште, па дури и да ги малтретира.

Најпрво преовладуваше мислењето дека само децата кои се соочуваат со насилство во домот и слични проблеми ги малтретираат другите деца.

Но, сега е јасно дека постојат многу фактори кои имаат влијание врз ова.

Јасно е и дека родителите имаат голема улога во спречувањето на ова однесување. Односно, начинот на којшто го воспитуваат детето може да има големо влијание врз нивниот однос со другите деца. 

Па, што можете да направите вие за да бидете сигурни дека вашето дете ќе ги почитува другите деца, но и сите луѓе кога ќе порасне?

Обрнувајте внимание на неговите интереси

Важно е да поминувате време со вашето дете и да бидете вклучени во неговите хобија и интереси.

Важно е и да го поддржувате во неговите интереси и да не го игнорирате кога ви зборува за нив.

soveti-za-roditeli-kako-vasheto-dete-da-gi-pochituva-drugite-deca-i-da-ne-gi-maltretira-02.jpg

Немојте да го навредувате

Нормално е некогаш да бидете фрустрирани од однесувањето на вашето дете, но по секоја цена избегнувајте да користите навредливи зборови.

Доколку вие го нарекувате детето неспособно, мрзливо и слично, тоа ќе смета дека ова е во ред, па голема е веројатноста и тоа да почне да ги користи овие зборови.

soveti-za-roditeli-kako-vasheto-dete-da-gi-pochituva-drugite-deca-i-da-ne-gi-maltretira-03.jpg

Научете го дека сите луѓе се различни

Некогаш децата ги малтретираат другите деца бидејќи се поразлични.

Па, важно е да го научите вашето дете дека постојат секакви луѓе – високи, ниски, слабички, полнички, црни, бели…

Тоа треба да сфати дека овие разлики се нормални и дека никој не треба да биде исмејуван и малтретиран само затоа што е поразличен од другите.

soveti-za-roditeli-kako-vasheto-dete-da-gi-pochituva-drugite-deca-i-da-ne-gi-maltretira-04.jpg

Пофалете го кога ќе направи нешто добро

Кога вашето дете ќе направи некое добро дело, без разлика колку мало, кажете му некој пофален збор.

На овој начин детето ќе сфати дека добрите дела се секогаш добредојдени.

soveti-za-roditeli-kako-vasheto-dete-da-gi-pochituva-drugite-deca-i-da-ne-gi-maltretira-05.jpg

Продолжува на следната страница...Би можело да ве интересира:

Писмо до моето дете: „Ти си мојата сјајна ѕвезда во овој темен универзум“ Мое дете... Ти си моето денес, моето утре и сите мои денови, по утрешниот. Ти си...
„Мојот живот пред децата vs. по децата и зошто не би го менувала за ништо на светот?“ Пред децата, мојата романтична љубов кон партнерот мислев дека е најдлабоката љу...
Луѓе постари од 40 години откриваат: „Зошто не зажалив што немам деца?“ „Со партнерот ја имаме целата слобода што ја сакаме. Можеме да патуваме кога сак...
Бон-тон правила што секој родител треба да му ги каже на своето дете Научете ги децата дека не е во ред да прекинуваат некој додека разговара. Од поч...
Илустрации за родители: Како да се справите со непријатните ситуации со вашите деца? Што да направите кога детето не сака да ги дели играчките или, пак, кога ќе науч...
Фрази што не треба да му ги кажувате на детето (за да биде среќно кога ќе порасне) Немојте да го нарекувате детето „дебелко“ или „слабичко“ или да користите слични...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg