Како да препознаете дали вашиот партнер е емоционален насилник (и што да направите)?

Емоционалното насилство е форма на злоупотреба која тешко може да се препознае, а уште потешко да се реши. Тоа може да има многу форми, вклучително и манипулација и омаловажување. Како да познаете дали вашиот партнер е емоционален насилник и дека треба да побарате помош?

shto-da-napravite-ako-vashiot-partner-e-emocionalen-nasilnik-01.jpg

Ако сте во врска со емоционален насилник, важно е да ги разгледате вашите опции. Можеби ќе сакате да ја истражите можноста за прекин на врската, особено ако вашиот партнер не е подготвен да го признае или да се справи со лошото однесување.

Ставање крај на таква врска може да биде тешко, но често е најдобриот начин да ја заштитите вашата емоционална и физичка благосостојба.

Ако се решите на ова, важно е да имате безбедно место за престој кај вашето семејство, најблиски или засолниште за жртви на семејно насилство, како и добивање правен совет доколку е потребно.

Ако се сомневате дека вашиот партнер е емоционален насилник, од суштинско значење е да преземете чекори за да се заштитите себеси и вашата благосостојба. 

Препознајте ги знаците на емоционално насилство

Првиот чекор во справувањето со емоционалното насилство е да ги препознаете знаците. Емоционалните насилници често користат тактики како што е негирање на вашите искуства или чувства, за да ве натераат да се сомневате во себе.

Тие исто така може да користат контролирачко однесување за да го поткопаат вашето чувство на самопочит и автономија. Други знаци вклучуваат постојани критики и обвинување.

Вашиот партнер, исто така, може да користи закани или заплашувања за да ве контролира или да ве натера да се чувствувате исплашени.

Ако искусувате некое од овие однесувања во вашата врска, од клучно значење е да ги сфатите сериозно и да побарате помош. 

shto-da-napravite-ako-vashiot-partner-e-emocionalen-nasilnik-02.jpg

Побарајте поддршка

Ако се сомневате дека вашиот партнер е емоционален насилник, неопходно е да побарате поддршка. Ова може да вклучува контакт со пријатели или членови на семејството кои можат да понудат емоционална поддршка и да ви помогнат да се чувствувате безбедно.

Можеби ќе сакате да размислите за разговор со терапевт кој може да ви помогне да ги разберете вашите искуства и да развиете стратегии за справување со емоционално насилство.

Ако сте загрижени за вашата физичка безбедност, важно е да ја контактирате телефонската линија за семејно насилство за итна поддршка.

Емоционалното насилство може да биде претходник на физичкото насилство и од клучно значење е сериозно да се сфатат какви било знаци.

shto-da-napravite-ako-vashiot-partner-e-emocionalen-nasilnik-03.jpg

Поставете граници

Еден од најважните чекори во справувањето со емоционалното насилство е да се постават граници.

Ова може да вклучи поставување ограничувања во однесувањето на вашиот партнер, како што е одбивање расправии. Наместо тоа, трудете се да го решите проблемот со посмирен тон.

Можеби ќе сакате да воспоставите јасни очекувања за тоа како сакате да ве третираат во врската, како на пример да побарате од партнерот да зборува со почит и да се воздржува од употреба на навредлив јазик.

Важно е јасно и доследно да ги споделите вашите граници.

M. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

„Ти си доволна“ – 30 работи што мајката треба да ѝ ги каже на својата ќерка „Никогаш не оди сама по улица ноќе“, „Твое тело – твои правила“, „Вљуби се силно...
Совети за родители: Што да направите за вашето дете да ги почитува другите деца и да не ги малтретир... Никогаш немојте да користите навредливи зборови кон детето. Во спротивно, детето...
Водич за трудници: Листа со 30 неопходни работи што треба да ги купите за вашето новороденче Листа на работи што ќе ви требаат во детската (спалната) соба, за бањање и за до...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg