Ја држите долго во крпа, фенот е преблиску до главата: Грешки кои ги правите при сушење на косата


Ја држите долго во крпа, фенот е преблиску до главата: Грешки кои ги правите при сушење на косата

Иако сушењето коса никој не го замислува како посебна филозофија, сепак сигурно правите барем неколку грешки со фенот.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-01.jpg

На пример, дали мислите дека дувате со фенот во правилна насока и на соодветно растојание од главата?

Секоја ситница има големо значење за здравиот и добар изглед на косата, па добро е да знаете кои грешки треба да ги избегнувате.

Грешки кои речиси сите ги прават со фенот за коса:

Дувате само со топол воздух

Опцијата за дување ладен воздух не е грешка на фабриките – всушност, треба да ја користите. По сушењето, издувајте ја косата со ладен воздух, за да спречите уништување на фризурата од влага.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-02.jpg

Дувате во погрешна насока

Иако косата ќе се исуши како и да ја дувате, сепак треба фенот да ви биде поставен така што ќе дува во насока од коренот кон врвовите, во насока на растот на косата, за косата да добие природен сјај и да не се уништуваат влакната.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-03.jpg

Ја вртите косата надолу

Не ја вртете косата надолу кога ја сушите, а не мора ниту да ја држите со раце за подобро да ја исушите.

Земете четка во едната рака и држете ја на врвовите, а со фенот дувајте од  горе-надолу.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-04.jpg

Фенот ви е премногу блиску до главата

Со тоа што ја сушите косата од многу блиску, може да го направите влакното покршливо, но и да го изгорите скалпот. 30 cm е идеална должина на растојанието помеѓу главата и фенот.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-05.jpg

Не ја делите косата на 4 дела

Најчесто дувате со фенот насекаде додека не почувствувате дека поголем дел од косата е сув, но ако ја поделите косата на 4 дела и ги сушите редоследно, процесот ќе оди многу побрзо.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-06.jpg

Долго ја држите косата во крпа

Косата не треба да стои во крпа подолго од 30 минути, посебно ако е памучен материјал. Одберете мека крпа од микрофибер и оставете ја косата максимум 10 минути да се суши во неа.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-07.jpg

Излегувате веднаш по сушење

Откако ќе ја исушите косата, добро е да останете на затворено одреден период, наместо веднаш да излезете. Нагло менување на температурата ќе има негативно влијание врз волуменот на косата.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-08.jpg

Не го чистите фенот

Фенот исто така се полни со прашина и нечистотии кои се штетни за косата, па добро е понекогаш да го исчистите фенот.

ja-drzhite-dolgo-vo-krpa-fenot-e-preblisku-do-glavata-greshki-koi-gi-pravite-pri-sushenje-na-kosata-09.jpg

M. M. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Чили-чоколадо: Бојата на коса која ќе биде хит оваа есен (фото) Есента е период за промени, а многу жени се одлучуваат за топли нијанси на косат...
„Истренирајте“ ја својата коса помалку да се мрси Луѓето кои имаат мрсна коса знаат колку често ја мијат и дека може да им се измр...
Жени кои не се срамат од белите влакна во нивната коса (фото) Кај некои од овие жени процесот на белеење започнал многу рано, но тие го прифат...