10 хигиенски навики кои може да ви наштетат на здравјето


10 хигиенски навики кои може да ви наштетат на здравјето

Користење на пилинг – со отстранување на слојот мртва кожа ја тргате природната бариера на кожата и таа активно произведува масти за заштита.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-01.jpg

Хигиената е важен аспект од животот на секоја цивилизирана личност.

Често без размислување влегуваме под туш и ставаме дезодоранс.

Но, некои хигиенски навики може да ви наштетат на здравјето:

Пречесто користење на ароматизирани средства - некои од нив имаат токсични супстанции кои влијаат на хормоните.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-02.jpg

Нанесување парфем на долната облека - предизвикува иритација на кожата.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-03.jpg

Пречесто користење на маски за лице – затворени пори, масна кожа и појава на акни.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-04.jpg

Четкање на забите веднаш по јадење – киселините од храната стапуваат во хемиска реакција со пастата и ја оштетуваат површината на забот.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-05.jpg

Користење на антибактериски сапуни – содржат супстанции кои може да влијаат на тестостеронот и нивното на тироидните хормони.

10-higienski-naviki-koi-mozhe-da-vi-nashtetat-na-zdravjeto-06.jpg

Уште 5 навики на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Исти чевли секој ден, игнорирате болки: 10 навики со кои несвесно си г... Стапалото е веројатно дел од телото за кој најмалку се грижите, а многу страда. ...
Навики кои мислите дека се безопасни, а всушност му штетат на здравјет... Иако можеби ви звучи како повторување, сепак, независно колку читате и знаете, с...
Допирање на фискални сметки и уште 11 навики со кои си штетите на здра... Од џвакање на таблети до миење со цврст сапун во јавен тоалет, кои се навиките к...