8 лаги за депресијата и анксиозноста во кои треба да престанеме да веруваме

Мит 5: Луѓето со депресија и анксиозност не можат да бидат дел од општеството

Уште еден мит кој поттикнува дискриминација на овие луѓе.

Луѓето со депресија и анксиозност можат да бидат активни членови на општеството. Всушност, голема е веројатноста во вашиот круг на познаници да има најмалку една личност со ваков проблем, без вие воопшто да бидете свесни за тоа.

Има многу со депресија или анксиозност кои се успешни, а вие никогаш не би се ни посомневале дека страдаат од некој ваков проблем.

Ова е одличен показател дека тие не се никаква закана за општеството.

8-lagi-za-depresijata-i-anksioznosta-vo-koi-treba-da-prestaneme-da-veruvame-02.jpg

Мит 6: Луѓето со депресија и анксиозност не можат да работат

Веќе спомнавме дека има многу луѓе кои се успешни, и покрај тоа што имаат проблеми со менталното здравје.

Точно е дека депресијата, анксиозноста и другите слични нарушувања можат да го отежнат работењето за овие луѓе, но тоа не значи дека се неспособни.

8-lagi-za-depresijata-i-anksioznosta-vo-koi-treba-da-prestaneme-da-veruvame-05.jpg

Мит 7: Децата и тинејџерите немаат проблеми со менталното здравје

Ова е ужасна лага која ги банализира проблемите со менталното здравје на децата и тинејџерите.

Депресијата и анксиозноста не бираат возраст и можат да се појават кај секого, без разлика колку години има.

Ако имате дете и забележите промени во неговото однесување, или самото ви каже дека е депресивно, сфатете го сериозно и помогнете му.

8-lagi-za-depresijata-i-anksioznosta-vo-koi-treba-da-prestaneme-da-veruvame-009.jpg

Мит 8: Депресијата и анксиозноста ја намалуваат интелектуалната способност

Нема ниту еден доказ дека депресијата или анксиозноста можат да ја намалат интелектуалната способност на една личност.

Напротив, бројни истражувања покажале дека повисокиот коефициент на интелигенција е поврзан со зголемен ризик од појава на проблеми со менталното здравје, како депресија и анксиозност.

8-lagi-za-depresijata-i-anksioznosta-vo-koi-treba-da-prestaneme-da-veruvame-04.jpg

Спирова С. | ЦрнобелоБи можело да ве интересира:

4 предупредувачки знаци дека менталното здравје треба да ви стане приоритет Дали лесно станувате гневни, дури и за најбаналните работи? А, дали ви се чини д...
12 совети како да се грижите за вашето ментално здравје Ако сте имале некаква траума,, како сообраќајна незгода, сексуален напад или смр...
10 промени на вашите стапала што можеби укажуваат на здравствен проблем Додека студените стапала можат да бидат знак за слаба циркулација, отечените ста...
Вирално се шири трик со ставање лук во носот за чистење на синуси – зошто е ова опасно? „Доколку и мало парче остане во носот, тоа може да предизвика поопасна инфекција...
Како да се справите со вошките и што треба да знаете пред да почнете да го чистите детето? На гнидите им требаат од 5 до 10 дена за да се развијат во мали вошки, на кои па...
Кои промени на стапалата и ноктите можат да бидат знак за некаков проблем со здравјето? Ако имате многу сува кожа којашто се лупи, и покрај добрата нега на стапалата, м...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg