Храна богата со витамин Ц, која треба почесто да ја консумирате во зима


Храна богата со витамин Ц, која треба почесто да ја консумирате во зима

Витаминот Ц е еден од основните витамини кои треба да ги внесуваме во телото на дневно ниво.

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-1.jpg

Овој витамин е неопходен за подобрување на целиот имунолошки систем, подобрување на квалитетот на кожата, за поефективно зараснување на рани и уште многу други здравствени бенефити.

Посебно во зима, не смее да дозволите недостаток на овој витамин и треба да се трудите да го внесувате што почесто, а најдобар начин е секогаш природниот.

Витаминот Ц се содржи во големи количини во повеќе намирници, па на менито оваа зима, треба поредовно да ви се најдат одредени типови храна за да го заштитите организмот што подобро.

Храна која е богата со витамин Ц и треба почесто да ја консумирате во зима:

Компири

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-03.jpg

Карфиол

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-04.jpg

Бабури

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-05.jpg

Киви

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-06.jpg

Цитрусно овошје

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-07.jpg

Брокула

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-08.jpg

Прокељ

hrana-bogata-so-vitamin-c-koja-treba-pochesto-da-ja-konsumirate-vo-zima-10.jpg

М. М. | Црнобело