Како да не „плачете“ од кромид и уште 10 трикови со кои ќе станете експерт во кујна


Како да не „плачете“ од кромид и уште 10 трикови со кои ќе станете експерт во кујна

Кога во себе криете корисни трикови, времето поминато во кујна може да биде пократко и поефективно, па научете нешто ново.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-01.jpg

За да не ви биде тешко додека очите ви солзат кога сечете кромид или за да не губите премногу време при лупење и сечење на некои намирници, во продолжение збогатете се со некој трик кој ќе ви помогне во ова.

Следниве кулинарски трикови ќе ви помогнат да станете експерти во кујна:

1. Држете парче леб во уста додека сечете кромид – ќе ја апсорбира миризбата и ќе спречи солзење на очите.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-02.jpg

2. Кога ќе ви падне парче лушпа од јајце во белката, наместо со прст, уловете ја со поголемиот дел од лушпата.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-03.jpg

3. Оставете го овошјето да отстои 5 минути во ледена вода за да се лупи полесно.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-04.jpg

4. Отворена фиока може да биде идеално место да ставите даска за сечкање кога работната маса е зафатена.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-05.jpg

5. За да не ви се распадне јајцето кога го сечете, ставете го ножот под ладна вода – слично како со торта.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-06.jpg

6. Празните пластични шишиња може да ви послужат како калапи за сечење тесто за колачи или крофни.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-07.jpg

7. Кога правите јајца на око, ставете малку вода одозгора за да го измазните јајцето.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-08.jpg

8. Кога варите ориз, оставете го капакот на тенџерето, бидејќи пареата помага да се свари.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-09.jpg

9. За печење, состојките мерете ги во тежина, а не по волумен.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-10.jpg

10. Ако сакате да проверите дали се свежи, ставете ги јајцата во вода. Ако „потонат“ значи се свежи и може да ги употребите.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-11.jpg

11. Обложете ја внатрешноста на чашата за мерење со јајце за да спречите лепење на мед или други засладувачи.

kako-da-ne-plachete-od-kromid-i-ushte-10-trikovi-so-koi-kje-stanete-ekspert-vo-kujna-12.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Како правилно да ја чувате храната за да не ви се расипува брзо? Сигурно ви се случило да сфатите дека некогаш купувате големи количини на храна ...
3 Трикови кои моментално го отстрануваат мирисот на кромид во устата Сите уживаме во шопска салата со многу кромид, но мирисот на кромид во устата мо...
Нарачувајте први во ресторан: Трикови за полесно менување на навиките во исхраната На многу од нас ни се промени во навиките и начинот на исхрана, но мора да призн...