Денес се слави светата великомаченичка Анастасија – Светица која штити од црни магии

Се верува дека во чест на оваа светица секоја жена денес треба да направи по едно добро дело. Заштитничка е на жените што ќе запалат свеќа во црква, а штити од црни магии. Која била светата великомаченичка Анастасија?

se-slavi-svetata-velikomachenichka-anastasija-svetica-koja-shtiti-od-crni-magii-01.jpg

Денес (04.01) православните христијани ја слават светата великомаченичка Анастасија, а именден слават сите оние што го носат нејзиното име.

se-slavi-svetata-velikomachenichka-anastasija-svetica-koja-shtiti-od-crni-magii-02.jpg

Се верува дека оваа жена ќе им помогне на сите жени што денес ќе одат и ќе запалат свеќа во црква, а според некои верувања таа ги штити од црни магии.

Исто така, убаво е денес секоја жена да направи некое добро дело во име на оваа великомаченичка.

se-slavi-svetata-velikomachenichka-anastasija-svetica-koja-shtiti-od-crni-magii-03.jpg

Светата великомаченичка Анастасија потекнувала од богато римско семејство. Татко ѝ бил паганин, а мајка ѝ христијанка, и Анастасија уште како млада се приврзала кон христовата вера.

Татко ѝ ја принудил да стапи во брак со незнабожничкиот великопоседник Публиј, а светицата под изговор дека страда од женски болести воопшто не скала со него да влезе во телесна врска.

se-slavi-svetata-velikomachenichka-anastasija-svetica-koja-shtiti-od-crni-magii-04.jpg

Заради ова, мажот ѝ ја измачувал во затвор со глад, а уште повеќе почнал да ја измачува кога дознал дека таа кришум ги посетува и им помага на христијанските верници.

Заради тоа што ги одврзувала јажињата со кои биле врзувани затворениците, таа уште се нарекува и Узрошителница.

se-slavi-svetata-velikomachenichka-anastasija-svetica-koja-shtiti-od-crni-magii-05.jpg

Сепак, по божја волја, Анастасија била ослободена од свирепиот сопруг. Публиј бил испратен во Персија, но на пат дотаму неговиот брод потонал.

По ова, Анастасија почнала да им служи на христијаните и своето големо богатство го трошела така што им делела милостина на сиромавите.

Анастасија била измачувана и спалена на клада во 304-та година. На 30-тина километри од Солун, во нејзина чест е изграден голем манастир.

 Б. С. Б. | Црнобело / фото: freepik.com

Би можело да ве интересира:

„Се молам да не заплачам додека пеам“: Ивона Јо ги испеа омилените песни од Тоше во Крушево „'Игри без граници' и 'Полско цвеќе' не можам да ги пеам, да дадам емоција, а да...
Секоја чест! Миа Костова собра преку 250 донации за лекувањето на Леонид за само 5 часа „Уште немаме увид во продажба, но не можам да ви објаснам колку сум горда на ови...
Ивана Кнез со моќен статус за 8 Март: „Не успеав - имам кариера, но немам партнер и деца“ „Не успеав, се вклопив во шема на кариеристки. Ама ќе успеам да излезам од неа и...
Секоја чест! Михајло од Скопје 5 дена се обидуваше да спаси кученце од опасно место - и успеа во тоа „Четврти ден е во тек акција за спасување на кученце кое влегло (не знам како) в...
Доктор Митов: „Во рака ми е првиот леб што сум го направил - баш каков што го сака жена ми“ „Природата нѐ учи на многу работи, но пред сѐ мислам дека нѐ учи на трпение. И п...
CRNOBELO анкета: Кои се најважните жени во животот на успешните Македонци? „Би ѝ се заблагодарил на мојата сопруга којашто ме поддржува во сѐ ова што го пр...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg