Како читањето книги да ви стане дневна навика?


Како читањето книги да ви стане дневна навика?

Нешто после „треба да изгубам неколку килограми“, „треба да престанам да ги одложувам обврските“ и „треба да се заљубам“ доаѓа „треба да почнам редовно да читам книги“, како една од целите што многу луѓе си ги поставуваат. 

Kako citanjeto knigi da vi stane dnevna navika 01

Ако сакате да создадете навика за читање, прво треба да разберете дека читањето е многу пријатно, особено кога го читате вашиот омилен жанр или исклучително добра книга.

Ако се дружите со помалку интересна книга (или исклучително тешка), читањето ќе ви биде напорно.

Во такви ситуации, слободно оставете ја книгата и пронајдете ја книгата што ќе ве освои. Следниве совети ќе ви помогнат читањето да ви стане дневна навика.

Изберете посебно време за читање

Треба да имате неколку термини за читање во текот на денот, а треба да читате најмалку 10 минути. Ова е време кога ќе ја земете книгата во раката. На пример, создадете навика да читате за време на појадок или ручек.

Ако одлучите да читате секој пат кога ќе седнете на тоалетот или кога ќе легнете во креветот, што е најмалку 4 пати по 10 минути, ќе имате 40 минути за читање на ден, што е добар почеток.

Секогаш носете книга со вас

Ако патувате со јавен превоз или чекате преглед на лекар, извадете ја книгата и читајте. На тој начин  и времето ќе ви помине многу побрзо.

Kako citanjeto knigi da vi stane dnevna navika 02

Намалете со ТВ и интернет

Ако навистина сакате да читате повеќе, обидете се да го намалите времето поминато пред вашиот телевизор или интернет. Ова може да биде тежок предизвик за многу луѓе.

Сепак, еден час помалку пред вашиот телевизор или компјутер може да значи еден час повеќе за читање.

Читајте забавни книги

Дури и да не се книжевни ремек-дела, овие книги ќе ве натераат да сакате да ги прочитате - а тоа е и целта. Откако читањето ќе ви стане навика, ќе можете да преминете на потешките дела.

Kako citanjeto knigi da vi stane dnevna navika 03

Поставете си висока цел

Кажете си дека сакате да прочитате 50 книги оваа година (или некој друг број). Потоа обидете се да го постигнете тоа. Сепак, не заборавајте да уживате во читањето, а не да си создавате дополнителен стрес.

Ашера | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Книги со кои есента ќе ви започне совршено Време е за возбудливи наслови, а есента како следното годишно време на прагот е ...
3 нови и возбудливи книги кое ќе ве пренесат во друг универзум Не можеш да си купиш среќа, но можеш да купиш многу книги, а на крајот од денот ...
3 нови книги што ќе си поиграат со вашиот ум Книгите се прозорци кон светот, а доколку го насочите вашиот поглед кон нив ќе в...