„Трапавиот Чарлс“ – Избегнал смртоносна лавина, сам ќе си го откинел прстот со чекан

Скршил рамо додека ловел лисици, не знае ни сам колкупати паднал од коњ, а за малку ќе настрадал и во лавина во Швајцарија. Зошто кралот Чарлс низ годините во британските медиуми е нарекуван „трапав“? Кои биле посериозните проблеми со здравјето со кои се соочил?

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-01.jpg

Британскиот крал Чарлс Трети го прекрши протоколот и е прв член на британското јавно семејство што јавно излезе и соопшти дека боледува од рак, дијагноза што сосема случајно му била откриена, додека се лекувал од бенигно зголемување на простата.

Но, вистината е дека во неговиот живот, тој повеќепати имал проблеми со здравјето, а и блиски средби со смртта, за кои сигурно не сте знаеле.

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-13.jpg

Операција на слепо црево

Како дете, Чарлс на само 9 години бил пратен во интернат, каде заболел од азиски грип и од сипаници, но најголем здравствен проблем имал на 13-годишна возраст кога добил воспаление на слепото црево и итно морал да биде пренесен во болница.

„Стасав навреме во болница пред цревото да експлодира“ – рече во една пригода кралот.

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-19.jpg

За малку ќе загинел во лавина во Швајцарија

Во март 1988-ма година Чарлс имал блиска средба со смртта, кога швајцарското ски-одморалиште Клостерс било погодено од лавина.

Тој, заедно со уште неколку пријатели, скијал на необележана ски патека, кога започнала лавината.

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-06.jpg

Принцот преживеал, но една негова пријателка, Патриција Палмер Томкинсон, била сериозно повредена, а неговиот близок пријател, мајорот Хју Линдзи, не ја преживеал несреќата.

Наводно, овој настан е меѓу првите што довел до проблеми помеѓу Чарлс и Дијана, затоа што таа не можела да прифати како тој се однесува неодговорно.

Чарлс по несреќата се враќал уште неколкупати во одморалиштето, заедно и со синовите, но Дијана никогаш повеќе не отпатувала таму.

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-02.jpg

Спортски и други повреди

Списокот на спортски и други повреди е малку подолг, па воопшто не е чудно што некои од британските таблоиди сакаат да го нарекуваат „трапавиот Чарлс“ (Calamity Charles).

Сите знаат дека кралот Чарлс бил страствен играч на поло, а спортот сам по себе му донел голем број повреди.

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-10.jpg

Во 1980-та година тој бил фрлен од коњот и било потребно да го сошијат со шест конци заради што имал лузна на образот.

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-03.jpg

Во друга пригода бил удрен во пределот на грлото, заради што 10 дена не можел воопшто да зборува, а истата година беше под притисок да престане да се занимава со спортот кога колабираше на крајот на натпреварот во Флорида и мораше итно да му биде дадена инфузија.

trapaviot-charls-izbegnal-smrtonosna-lavina-sam-kje-si-go-otkinel-prstot-so-chekan-15.jpg

Продолжува на следната страница...



Би можело да ве интересира:

„Шест години бев во врска со полицаец на тајна задача, бил испратен да ме шпионира“ „Бевме на зимување на Алпите кога дознав. Го најдов неговиот пасош - не ми го по...
Маж со церебрална парализа бил „затвореник“ во својот дом: „Сопругата и нејзиниот љубовник не ми дав... „Поминав четири години во кревет, ме хранеа само колку да преживеам“, открива па...
Исповед на скијач кој 23 часа бил затрупан под лавина и преживеал: „Не сум верник, но таа вечер се м... „Знаев дека не смеам да се предадам. Дека не смеам да заспијам, затоа што тоа ќе...
Маж од Јужна Кореја бил инженер, па си дал отказ за да патува низ светот и никогаш не се покајал (фо... „Од 2018-та година живеам во куфери. Тоа беше навистина луда одлука, но овој жив...
„На 16 години бев бездомник, спиев на улица, сакав да си го одземам живот - сè се смени кога ме прим... Клои Помфрет пораснала во згрижувачки дом, а станала бездомник на 16 години. Спи...
Маж се вљубил во жена со џуџест раст - свекрвата не сакала да ја прифати затоа што е висока колку 2-... „Ако Брајан е среќен со тебе и ако се сакате, јас сум пресреќна“. Со овие зборов...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg