13 работи на кои Македонците ќе се чудат ако одат во Јапонија

Јасно е дека Македонија и Јапонија се светлосни години оддалечени и колку и да се информираме за нив, Јапонците постојано нè изненадуваат со некои свои навики.

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-01.jpg

Јапонија е толку уникатна што како да е паралелен универзум од остатокот од светот.

Јапонците имаат култура со чудни обележја и живеат поинаку од нас:

Јапонците запросувањето го прават со прашање како да ангажираат готвач

Тие се многу срамежливи, па кога ја бараат девојката за жена тие не поставуваат прашање „Дали ќе се омажиш за мене“ туку прашуваат нешто од типот „Дали ќе ми готвиш супа секој ден?“.

Прашањето може да биде и дали би му ја переле облеката секој ден или пак дали би сакале да одите во ист гроб еден ден. За среќа, оваа традиција полека застарува и романтиката настапува на сцена.

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-10.jpg

Некои Јапонци живеат во Интернет кафулиња со години

Не секој Јапонец може да си изнајми стан или да престојува во хотел, па некои од нив со години живеат во интернет кафулиња, простор кој е толку мал што не можат ниту целосно да се истегнат.

Понекогаш таму има и кабини за туширање и бесплатни безалкохолни пијалаци и ги чини 12-22 долари на ден, што е поевтино од т.н. капсула хотели (18-36 долари).

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-02.jpg

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-16.jpg

Одговорен на железничка станица може да биде мачка или куче

На некои железнички станици симболично се вработуваат мачки или кучиња кои ја „чуваат“ станицата и платата ја добиваат во храна.

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-03.jpg

Во уличните канали пливаат риби

Водата во каналите во Јапонија е многу чиста, никој не фрла неразградливо ѓубре и таму пливаат риби.

Водата е толку чиста што наводно некои Јапонци тука мијат чинии, а рибите се хранат со остатоци од храната. Водата доаѓа од извори и некои тврдат дека е поквалитетна од таа од чешма.

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-17.jpg

Ученичките носат мини здолништа како дел од униформата, дури и во зима

Карираните куси здолништа и црните чорапи им се препознатлива униформа.

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-09.jpg

Има кафуле каде можете да комуницирате со бувови

Во Јапонија има многу кафулиња со животни, а едно од нив се наоѓа во Токио каде можете да пиете пијалак и да комуницирате со був за 17 долари.

Се разбира, важат строги правила за престојот таму.

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-14.jpg

Имаат фестивал со илјадници мажи половина голи или сосема голи

На фестивалот „Hadaka-matsuri“ секоја година присуствуваат повеќе од 9.000 луѓе. Мажите со минимална облека на себе се натпреваруваат во разни дисциплини.

Фестивалот има религиски корени, па има пливање во ледено студена вода и низа други активности и ретко завршува без некој скршен нос.

13-raboti-na-koi-makedoncite-kje-se-chudat-ako-odat-vo-japonija-11.jpg

Уште 6 работи на следната страна...



Би можело да ве интересира:

Колку се чести нападите од ајкули во Египет (и што да правите ако сте нападнати)? Се чини дека секое лето во Египет има напад од ајкули, но важно е да знаете дека...
Вирално видео од фризерка: „Лоши работи што ги прават клиентките, а ме иритираат и мене и сите стили... „Прво е доцнењето или воопшто да не дојдете. Јасни ни е дека се случуваат работи...
Маж се вљубил во жена со џуџест раст - свекрвата не сакала да ја прифати затоа што е висока колку 2-... „Ако Брајан е среќен со тебе и ако се сакате, јас сум пресреќна“. Со овие зборов...
Брачен пар, кој не сака деца пред да го прошета светот, е мета на осуда: „Прво сакаме да уживаме во ... „Сакаме деца еден ден, но прво сакаме да уживаме во слободата. Не попуштаме под ...
„Ми се смачи да бидам сингл, ќе му платам 4.500 евра на оној што ќе успее да ми најде маж“ „Ако ме запознаете со некој што подоцна ќе ми стане сопруг, ќе ви платам 5.000 д...
Девојче (8) згазна на отровна риба-змеј во Грција: „Болката беше неподнослива, не престануваше да вр... „Моето дете од 8 и пол години згазна на риба-змеј, која има отровни боцки. Спасу...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg