10 земји во светот во кои се јаде најмногу чоколадо


10 земји во светот во кои се јаде најмногу чоколадо

Еден Швајцарец јаде околу 10.8 килограми чоколадо годишно, а еден Кинез само 100 грама. Но, која земја е на врвот?

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-01.jpg

Чоколадото е слатко задоволство со кое се заразени луѓето нив целиот свет.

Во Македонија се консумира многу чоколадо, но нашата земја не се најде на листата на топ 10 земји во кои се јаде најмногу чоколадо.

Инаку, земја во која се јаде најмалку чоколадо е Кина каде луѓето во просек консумираат само околу 100 грама годишно.

Земји во светот во кои се јаде најмногу чоколадо по глава на жител:

Русија – 2 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-02.jpg

Шпанија – 2 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-03.jpg

Јапонија – 2.3 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-05.jpg

Италија – 4 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-04.jpg

САД – 6 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-07.jpg

Франција – 7.3 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-06.jpg

Велика Британија – 10 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-09.jpg

Швајцарија – 10.8 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-08.jpg

Белгија – 10.9 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-11.jpg

Германија – 11 килограми

10-zemji-vo-svetot-vo-koi-se-jade-najmnogu-chokolado-10.jpg

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

За светот има надеж: 12 докази дека не е сè така црно Брачен пар собрал 15 милиони долари за разделените мигрантски семејства. Да...
12 фото докази дека светот е убав ако ја видиме љубовта околу нас „По 60 години брак тој е со неа, иако таа сега има деменција и не се сеќава на н...
Видео што го згрози светот: Жена со боксови го удира своето куче Твитер заедницата се крена во потрага по оваа сурова жена и за среќа таа ќе биде...

Најчитани неделава