Прогласени се победниците на HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2020

На 29 септември, по 114 дена фотографирање, снимање, поднесување апликации и оцени од стручното жири, наградите од HUAWEI NEXT-IMAGE 2020 веќе се наоѓаат во рацете на заслужените добитници.

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-01.jpg

Оваа година, во рамките на глобалниот натпревар, беа примени рекорден број фотографии и видеа - 1,19 милиони. Со 128% повеќе апликации од минатогодишниот натпревар, HUAWEI NEXT-IMAGE 2020 станаа едни од најпопуларните и највлијателни награди во светот на фотографијата и видеографијата.

Кандидатите се натпреваруваа во шест категории, од кои се издвојуваат три победници на Гран При награда, 15 победници по категории, 50 придружници и пет почесни награди. Победниците на Гранд При добија по 10.000 долари од фондот на NEXT-IMAGE, а секој победник по категорија доби 1000 долари. Победниците во сите категории беа наградени и со HUAWEI P40 Pro. Жирито составено од светски познати фотографи, како Стив МекКари, Елисавета Породина, Каролина Хенке, Рубен Крабе и Ендру Гаричаи (Главен бренд директор (CBO) во HUAWEI Consumer Business Group) и Ли Чангжу (заменик директор за маркетинг стратегии на HUAWEI Consumer Business Group), имаше тешка задача да ги одбере најдобрите дела. Добитниците на Гран При се љубители на фотографија од Данска, Аргентина, Кина.

Приказните раскажани од добитниците на Next-Image Awards 2020

Фотографијата не само што ги доловува чувствата на фотографот во моментот, туку исто така ги раскажува приказните на луѓето во текот на денот. HUAWEI NEXT-IMAGE Awards 2020 не е само фото-натпревар, туку платформа за раскажување приказни и споделување емоции.

Данскиот победник на Гран При, Суне Педерсен, ја прикажа топлината што зрачеше од прегратките на дедото и неговите внуци за време на пандемијата. Категоријата е “Hello, Life!”.

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-02.jpg© Sune Pedersen (Denmark), The Hug, HUAWEI Mate 10 Pro

Коментар од жирито:

„Прегратката” илустрира една универзална приказна. Ја отсликува ситуацијата со која се соочуваат милијарди луѓе од почетокот на пандемијата. Вака изгледа блискост во светот во кој живееме сега. Повеќе од кога и да е потребен е човечки допир, пријатели и роднини. Треба да најдеме нови начини да дадеме љубов и внимание за да ја избегнеме осаменоста и да се осигураме дека постарите лица не се изолирани. - Steve McCurry, Magnum Photographer (US)

Аргентинскиот фотограф Карломан Масидијано Сеспедес Риохас ја користи камерата на паметниот телефон за да сними низа секојдневни моменти. Оваа низа од девет слики може да изгледа како неповрзана на прв поглед, но заедно, смиреноста и безвременоста повикуваат на поедноставни времиња. Фотографијата насловена „Resilience“ во категоријата „Storyteller“ исто така беше наградена со Гран При.

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-03.jpgГран При и награда во категорија Storyteller
© Carloman Macidiano Céspedes Riojas (Argentina), Resilience丨HUAWEI P10

Третата Гран При награда беше доделена на делото на кинескиот фотограф Lin Haiyin, „Master of the Horse and the Horses“. Во ова видео од четири минути, господарот на коњи зборува на антички таџикистански дијалект, раскажувајќи ја неразделната приказна на Таџикистанците и коњите со генерации.

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-04.jpgГран При и победник во категорија Live Moments
© Lin Haiyin (China), Master of the Horse and the Horses丨HUAWEI P40 Pro

Вреди да се напомене дека бројот на апликации во видео категоријата „Timeline“ е зголемен за 22 пати во споредба со минатата година.

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-05.jpgКатегорија Near Far, Топ 3
© Dong Yanru (China),Horse Whisperer丨HUAWEI P30 Pro

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-06.jpgКатегорија Hello, Life!, Топ 3
© Aljona Akszjonovics (Alena Axenovich) (Hungary), Life Goals丨HUAWEI Mate 20 lite

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-07.jpgПобедник во категоријата Hello, Life!
©Andrea Biri-Toth (Hungary), Summer time丨HUAWEI Mate 9

proglaseni-se-pobednicite-na-huawei-next-image-awards-2020-08.jpgКатегорија Storyteller, Топ 3
©Monchai Parteeppichai (Thailand), Face丨HUAWEI P30 Pro

NEXT-IMAGE Аwards, испреплетеност на човекот и технологијата

Меѓу пријавените апликации на овогодинешното доделување на NEXT-IMAGEAwards,трите најкористени модели на паметни телефони се претставници на P сериите на HUAWEI. Токму оваа иконска серија продолжува да ги надминува границите на мобилната фотографија со технолошки достигнувања, инспирирајќи ги глобалните корисници на паметни телефони и овозможувајќи им да ја доловат и споделат убавината на животот во секое време, на било кое место.

Би можело да ве интересира:

„Ќерка ми со аутизам, која не зборува, ѝ кажа на сестра си дека ја сака - се стопив“ „Сестринската љубов помеѓу моите деца е многу силна, иако едната има аутизам. До...
Маж излезе од море во Лорет де Мар со октопод „залепен“ на грбот: „Ова е љубов на прв поглед“ (видео... „Јас би врескал на цел глас“ , „Мислам дека веднаш би доживеала инфаркт да ми се...
102-годишна старица повеќе од половина век учи бебиња и деца да пливаат: „Нема поголема награда од н... „Понекогаш мислам дека е време да се пензионирам, но некој ќе ми рече: ‘Пеги, пр...
„Имам вишок килограми, а сопругот е во топ форма - ми велат дека сигурно ме изневерува“ Карла и Лери од Америка се во среќен брак и имаат ќерка. Но, бидејќи Карла има в...
Девојче (7) од САД има стомачни, оди во козметички салони и учествува на натпревари за убавина – Мај... Кинли од Лос Анџелес има само седум години, но има изразени стомачни мускули пор...
Дали и нам ни треба ваков закон? Во Кина тинејџерите ќе смеат само 2 часа на ден да користат интерне... Дали ваков закон треба да се воведе и кај нас? Кинеските власти воведуваат нови ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg