13 закони од Австралија, по кои поинаку ќе го гледате животот во оваа земја

Од забрана за летање змај до казна за правосмукање во текот на ноќта, овие чудни закони во Австралија ќе ве замислат.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-01.jpg

Далечната Австралија звучи како одлична идеја за посета, зарем не? Замислете само прекрасна клима, бескрајни песочни плажи и кенгури.

Но, ако не сте добро информирани за австралиските закони може да добиете парична казна поради тоа што некои од нив се навистина апсурдни.

Дел од бизарните закони во Австралија:

Превоз на повеќе од 50 килограми компири

Асоцијацијата за компири во Западна Австралија AT Western Australia Potato издејствувала закон со кој инспектори може да ве сопрат и да ви го пребараат возилото.

Ако „нелегално“ превезувате повеќе од 50 килограми компири може да добиете казна од 2.000 до 5.000 долари.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-02.jpg

Спречување на свадба или погреб

Според законот, секоја личност која намерно спречува одржување на свадбена церемонија или погреб и ги загрижува луѓето, кои се дел од овие настани, е виновен за криминал.

За ова може да добиете парична казна од 10.000 долари или 2 години затвори.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-03.jpg

Допирање на мали гулаби

Постои закон за заштита на тренираните мали гулаби кои летаат на долги дистанци за да пренесат порака и понекогаш учествуваат во локални трки.

Тие не смеат да бидат убивани, повредувани, фаќани, па дури и само допрени. Казната е 250 долари.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-04.jpg

Објавување на лажни информации за раѓање, смрт, врски и вработување

Ниту една личност не смее во медиумите да објави вест од овој тип која е неточна.

Ова се однесува на известување за раѓање на дете кое сè уште не е родено, на објавување на смрт на личност која е уште жива и други ситуации. Максималната казна е 6 месеци затвор.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-05.jpg

Врзување на коза или куче на возило

Навреда е да врзете куче или коза за возило на јавно место, дури и да сакате да патувате на овој начин.

Овие животни не смеат да се користат за влечење и казната е 800 долари.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-06.jpg

Правосмукање во текот на ноќта

Од 22 часот навечер до 7 часот наутро, а  до 9 во текот на викендите и празниците, не смеете да правосмукате во вашиот дом.

Таквата врева ќе им пречи на други станари и затоа казната е 120 евра. Ако продолжите да го прекршувате законот, секој нареден ден ќе плаќате по 30 евра.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-07.jpg

Продавање или изнајмување на фрижидер

Ако волуменот на фрижидерот е поголем од 42.4 литри, тогаш не смеете да заработувате од него, не смеете ниту да го изнајмувате. Фрлањето на ваков фрижидер, исто така, е предизвик затоа што прво треба да ги отстраните сите врати од него.

Единствен исклучок е ако секоја врата може да се отвори од внатре или ако е произведен и увезен од Јужна Австралија до 1962 година. Максималната казна е 750 долари.

13-bizarni-zakoni-vo-avstralija-koi-navistina-kje-ve-iznenadat-08.jpg

Уште 6 бизарни закони на следната страна...



Би можело да ве интересира:

15 фото-докази дека Австралија е необично место за живот Австралија е прекрасен континент - убави градби, уникатна флора и фауна, дом на ...
Девојчињата ги мажат на 13 години, жените немаат никакви права - Бизарните обичаи на народот Масаи Жените во ова племе служат за градење куќи и одгледување деца и стока, кога не с...
Пар наместо дете посвоил возрасна жена со џуџест раст, која сакала да ги убие - Бизарниот случај на ... Кога маж и жена ја посвоиле Наталија Грејс во 2010-та, тие мислеле дека таа е 6-...
Бизарните обичаи на африканското племе Хамар: Жената се камшикува за да докаже дека е достојна за бр... Пред да се ожени со неа, мажот ја камшикува жената, а таа не смее ни да заплаче,...
Добил смртна казна на 16 години, мислел дека е 500-годишен вампир – Бизарниот случај на Род и негови... На 16 години, Род од САД станал лидер на култ и ги убедувал членовите дека самио...
Спиеле со мажи само еднаш годишно, десната дојка ја сечеле: Вистини и заблуди за Амазонките Од 12 години се учеле да војуваат, одгледувале само женски деца. Постојат митови...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg