„Девојка со крилја“ - Србинка родена без раце слика, патува и е првак во теквондо

Дејана Бачко од Србија е родена без раце, но таа слика, патува и е првак во теквондо, а себеси се нарекува „девојка со крилја“ која дефинитивно е инспирација за сите кои се жалат без причина - вака се живее животот во полн здив.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-01.jpg

Можеби веќе имате прочитано кај нас за Дејана Бачко од Нови Сад, деовјката која самата се нарекува „девојка со крилја“ и живее според мотото „Верувај во себе и ќе леташ високо“.

Таа е родена без раце, но ова не ја спречува да го живее животот со полни гради. Оваа млада девојка патува, слика, плива, игра фудбал и е првак во таеквондо, а смета дека за неа не постои неуспех.

Дејана е родена во 1994-та година и до 5-годишна возраст живеела во дом за деца со посебни потреби, но нејзините родители сфатиле дека местото не ѝ е таму. Па уште од најрана возраст, Дејана научила самата да се грижи за себе.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-02.jpg

На 14 години се запишала во уметничкото средно училиште во Нови Сад, а потоа студирала и на Академијата за уметност.

Во меѓувреме, таа станала првата личност од Србија со инвалидитет која е шампион во теквондо, откако освоила златен медал на Светското параолимписко првенство за теквондо во Турција.

Во интервју направено кратко по нејзината победа, Дејана изјави:

„Тренирањето со инвалидитет не е многу поразлично. Тренирам секој ден, а пред натпреварот тренирав двапати дневно. Не е лесно да се постигнат резултати, успехот не се случува преку ноќ и треба многу труд и време, многу тренинг и пот“.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-03.jpg

Дејана целела и кон Олимписките игри во Токио, кои годинава беа откажани, но можеби следната година ќе има можност да учествува. Неодамна, пак, Дејана почнала да учи и стрелање.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-04.jpg

Кога станува збор за сликањето, една од нејзините професорки на факултет има изјавено дека неретко заборава дека Дејана нема раце, но во тие моменти сфаќала дека младата девојка навистина има крилја.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-05.jpg

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-06.jpg

Дејана често се прашувала зошто токму таа е родена без раце, но не дозволува ова да влијае врз нејзиното расположение или шансите за успех.

„Така сакал Бог. Можеби не ми дал раце, но ми дал многу други таленти. Никогаш не ме спречувало тоа што сум родена без раце. Со помош на мајка ми Сандра, која ми е најголемата поддршка, можам да направам што било. Единствено не можам да си ги закопчам фармерките“, сподели Дејана во едно интервју.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-07.jpg

25-годишната девојка има и момче со кое се заедно подолго време.

„Благодарна сум му за многу нешта. Налетавме еден на друг, многу сме слични – помеѓу нас нема огромни разлики и мислам дека тоа најмногу нè зближи. Одлично се разбираме, а тој ми е огромна поддршка“.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-08.jpg

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-09.jpg

Дејана има и Инстаграм профил со над 40.000 следбеници, каде што споделува фотографии од нејзиното секојдневие. Таа одново и одново докажува дека навистина е „девојка со крилја“ и дефинитивно сите можеме да научиме нешто од неа за тоа како се живее животот со полн здив.

devojka-so-krilja-srbinka-rodena-bez-race-slika-patuva-i-e-prvak-vo-taekvondo-10.jpg

Повеќе фотки од Дејана на следната страница...



Би можело да ве интересира:

10-те најстари родилки во светот (некои имаат и над 70 години) Ерамати Мангама е најстарата родилка во светот која доби дете, односно близнаци,...
10 инспиративни жени кои родителите ги изгласаа како посакувани идоли на своите ќерки Ема Вотсон, Мишел Обама и Марија Кири се дел од инспиративните жени кои се доказ...
Пар наместо дете посвоил возрасна жена со џуџест раст, која сакала да ги убие - Бизарниот случај на ... Кога маж и жена ја посвоиле Наталија Грејс во 2010-та, тие мислеле дека таа е 6-...
Бизарните обичаи на африканското племе Хамар: Жената се камшикува за да докаже дека е достојна за бр... Пред да се ожени со неа, мажот ја камшикува жената, а таа не смее ни да заплаче,...
Убил девојка, па отишол на кафе – Морничавите злосторства на Холанѓанецот кој призна вина по 18 годи... Јоран ван дер Слут од Холандија неодамна призна дека убил 18-годишна девојка, це...
Без предрасуди и табу теми - Како треба да се однесува жената во 40-тите? Треба да сака со целата своја сила, да патува во светот, да си најде љубовник ак...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg