8 неверојатни факти кои покажуваат како секојдневието влијае на нашиот мозок


8 неверојатни факти кои покажуваат како секојдневието влијае на нашиот мозок

Човечкиот мозок е најверојатно најмистериозниот орган во нашето тело.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-01.jpg

Научниците постојано учат и истражуваат нови факти за неговата работа, но сепак сѐ уште крие многу тајни.

Но, доколку досега не сте знаеле факти поврзани со мозокот, сега ќе имате можност да ги дознаете.

Ова се откритијата од последните неколку години во истражувањата на мозокот.

Некои од нив ќе ве изненадат:

Хроничниот недостаток на сон го влошува помнењето

Научниците откриле доказ дека константниот недостаток на сон може да го влоши помнењето и да предизвика Алцхајмер. За време на целоноќно спиење, мозокот ги отстранува токсичните материи кои се опасни за нашиот мозок.

Ако човекот не се наспива доволно, тоа може да им наштети на мозочните келии.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-02.jpg

Љубовта и омразата имаат многу заедничко

Британските научници откриле дека љубовта и омразата потекнуваат од слична мозочна област. Како и да е, за разлика од омразата, љубовта значително ја намалува активноста во областите одговорни за осудување и логично размислување.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-03.jpg

Мозокот е чувствителен на дехидрирање

Нашиот мозок има речиси 80% вода. Затоа, дури и мало губење на течности (2%) ја намалува концентрацијата и будноста, а тоа води до влошување на краткотрајното помнење или други когнитивни способности.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-04.jpg

Бременоста ја менува структурата на мозокот

Научниците докажале дека бременоста ја намалува количината на сивата маса во мозочните области одговорни за социјалното однесување и разбирањето на другите луѓе.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-05.jpg

Голема количина на шеќер во исхраната ја влошува меморијата и ја намалува способноста за учење

Големи количини на фруктоза во исхраната го забавуваат мозокот и ја намалуваат способноста за учење, помнење информации и концентрација. Тоа е така бидејќи вишокот шеќер ги уништува нервните врски во мозокот.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-06.jpg

Романтичната љубов и мајчинското чувство се многу слични

Според мозочната активност, овие два типа на љубов се многу слични но сепак различни. На пример, страсната љубов активира области од мозокот кои се поврзани со сексуална возбуда. Така чувството на замор и страв се намалува, а еуфоријата расте.

Мајчинската љубов ги активира областите одговорни за формирање на наклонетост кон некого.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-07.jpg

Сликањето ја подобрува работата на мозокот

Истражувањата покажуваат дека сликањето и уметничките активности ја подобруваат интеракцијата помеѓу мозочните области, додека процесот на стареење се забавува. Ова најмногу влијае на луѓето помеѓу 62 и 70 години.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-08.jpg

Читањето го тренира мозокот

Научниците од Oxford потврдиле дека процесот на читање ги тренира когнитивните способности на мозокот. Исто така и ги активира областите кои во меѓувреме не се користат.

Кога читате, крвта влегува во области на мозокот одговорни за концентрација и сознание. Сепак, овој ефект не се добива и при гледање телевизија или играње компјутерски игри.

9-neverojatni-primeri-koi-pokazhuvaat-kako-sekojdnevieto-vlijae-na-nashiot-mozok-09.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Трикови со кои ќе ја одржите формата на телото и по 40-тата Веќе на сите ни е добро познато дека после 40-тата, метаболизмот почнува побавно...
7 најчести причини зошто се здебелуваме кога сме под стрес Кога сте опуштени и добро расположени, лесно е да одберете да се напиете вода на...
Какви промени ќе му се случат на вашето тело откако ќе ослабете? Според Светската здравствена организација, преку 2 милијарди возрасни луѓе низ с...