Храна и лекови кои не се добра комбинација и не треба да ги мешате


Храна и лекови кои не се добра комбинација и не треба да ги мешате

Сите лекови имаат свои карактеристики, потребна доза која не треба да се надминува, како и компатибилност со други лекови и храна.

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-01.jpg

Па, како што знаете дека антибиотикот не треба да се меша со алкохол, така постојат уште неколку комбинации на лекови со храна и пијалаци, кои не се препорачуваат.

Некои од нив не треба да ги мешате заради лоши последици врз стомакот и создавање бактерии, други заради намалување на ефектот од лековите, а трети заради влошување на ефектот и негативни последици.

Секако, добро е секогаш да се консултирате со вашиот доктор за ова, но би било добро да ги избегнувате следниве комбинации:

Антибиотик + оцет

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-02.jpg

Антибиотик + газирани пијалаци

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-03.jpg

Лекови за алергии + сокови

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-04.jpg

Лекови за кашлање + цитрусно овошје

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-05.jpg

Парацетамол + алкохол во првите 6 часа

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-06.jpg

Аспирин + сок од портокал или зачинета храна

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-07.jpg

Диуретици + банана или лисести зеленчуци

hrana-i-lekovi-koi-ne-se-dobra-kombinacija-i-ne-treba-da-gi-meshate-08.jpg

М. М. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Храна која треба сè повеќе да ја јадете како што „стареете“ Како што станувате повозрасни, така се менуваат потребите на телото и треба да с...
Како ставив крај на токсичната врска со здравата исхрана? Замислете на момент дека сте срна. Шетате низ шума кога наеднаш се појавува чове...
10 сигнали дека на вашето тело му е потребна помош Нашето тело, и покрај милионите процеси кои постојано се случуваат во него, знае...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg