10 најголеми книжевници на сите времиња чии дела претставуваат вистинско духовно издигнување

5. Џорџ Орвел

Џорџ Орвел е псевдоним на британскиот писател Ерик Артур Блер. Тој е еден од најпознатите англиски есеисти на 20 век.

Се прославил благодарение на неговите литературни и политички дела, рецензии и романи. Едни од неговите најпознати дела се: „Фарма на животни“ и „1984“.

Романот „1984“ го прикажува општеството во 1984 година каде владата наметнува нехуман третман врз граѓаните, како и соочувањето со ефектот на технологијата во тоа претпоставено време.

10-najgolemi-knizhevnici-na-site-vreminja-chii-dela-pretstavuvaat-vistinsko-duhovno-izdignuvanje 06 630x380.jpg

Продолжува на следната страна...


Би можело да ве интересира:

Дали би се вратиле назад во времето? – 3 нови, возбудливи книги кои ќе ве остават без сон Замислете да имате моќ да се вратите назад во времето. Дали би ги поправиле свои...
Три магични романи кои нема да ги оставите додека не ја затворите последната страница „Дали еден човек чита или не чита – тоа веднаш се забележува. Меѓу луѓето не пос...
Без кои книги не смеете да си заминете од „Саем на книга 2022“? (втор дел) При посетата на овогодишниот Саем на книга, евидентно е дека македонската издава...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg