10 најголеми книжевници на сите времиња чии дела претставуваат вистинско духовно издигнување

6. Фјодор Михајлович Достоевски

Фјодор Михајлович Достоевски e руски писател со украинско потекло. Како романсиер и публицист, тој е рангиран меѓу најважните писатели во историјата.

Роден е на 11 ноември 1821 година во Москва, а починаl на 9 февруари 1881 година во Санкт Петербург.

Во својата младост, поради отворено спротивставување на рускиот царски режим, тој бил осуден на смрт, но пред егзекуцијата, тој бил помилуван и осуден на затворска казна во Сибир.

Неговото име стои на самиот врв меѓу најдобрите писатели како Шекспир и Сервантес. Достоевски се смета за основач на психолошкиот роман и претходник на егзистенцијализмот.

Негови најпознати дела се: „Злосторство и казна“, „Идиот“, „Браќата Карамазови“, „Бесови“ и др.

10-najgolemi-knizhevnici-na-site-vreminja-chii-dela-pretstavuvaat-vistinsko-duhovno-izdignuvanje 07 630x380.jpg

7. Данте Алигиери

Името на овој италијански поет, воедно и претставник на хуманизмот особено се истакнува по неговото маестрално ремек-дело „Божествена комедија“ , кое се смета за дијамант на светската литература.

Во доцниот среден век немало поголем и повлијателен поет од самиот Данте. Други познати негови дела се: „Нов живот“,„Гозба“, „За народниот говор“ и др.

10-najgolemi-knizhevnici-na-site-vreminja-chii-dela-pretstavuvaat-vistinsko-duhovno-izdignuvanje 08 630x380.jpg

8. Mарк Твен

Семјуел Ленгхорн Клемeнс, попознат под својот псевдоним Марк Твен е еден од најистакнатите англиски писатели.

Светска слава стекнал благодарение на приказните за младински авантури, особено романите: „Авантурите на Том Соер“,„Принцот и питачот“,„Животот на Мисисипи“, „Јенки на дворот на кралот Артур“.

Твен патувал многу, користејќи ги набљудувањата и сознанијата од неговите патувања како материјал за неговите предавања и за пишувањето на неговите книги.

10-najgolemi-knizhevnici-na-site-vreminja-chii-dela-pretstavuvaat-vistinsko-duhovno-izdignuvanje 09 630x380.jpg

9. Мигел де Сервантес

Мигел де Сервантес е шпански романописец и поет, воедно и автор на првиот реалистичен роман во шпанската книжевност, „Дон Кихот“.

Познатата „борба со ветерници“ на овој писател му донесе светска слава, така што тој ја продолжил приказната за славниот витез, а дополнително објавил 10 новели.

Покрај романот „Дон Кихот“, во два дела, Сервантес ги напишал и трагедијата „Нуманција“, пасторалната повест „Галатеја“, збирката „Поучни раскази“.

10-najgolemi-knizhevnici-na-site-vreminja-chii-dela-pretstavuvaat-vistinsko-duhovno-izdignuvanje 10 630x380.jpg

10. Френсис Скот Фицџералд

Франсис Скот Фицџералд e американски писател на романи и раскази, чие литературно дело може да се смета за парадигма на времето на џезот, термин кој тој самиот го создал.

Френсис е еден од великаните на американската литература од дваесеттиот век, член на брилијантната, таканаречена „изгубена генерација“ заедно со Фокнер, Ернест Хемингвеј, Томас Волф.

Живеел во период обоен со боемска и книжевна атмосфера, низ изразена космополитска визија.

Негови најпознати дела се: „Големиот Гетсби“, „Оваа страна на рајот“, „Приказни од времето на џезот“, „Последниот тајкун“ (кој не е довршен).

10-najgolemi-knizhevnici-na-site-vreminja-chii-dela-pretstavuvaat-vistinsko-duhovno-izdignuvanje 11 630x380.jpg

Мила М. | ЦрнобелоБи можело да ве интересира:

Дали би се вратиле назад во времето? – 3 нови, возбудливи книги кои ќе ве остават без сон Замислете да имате моќ да се вратите назад во времето. Дали би ги поправиле свои...
Три магични романи кои нема да ги оставите додека не ја затворите последната страница „Дали еден човек чита или не чита – тоа веднаш се забележува. Меѓу луѓето не пос...
Без кои книги не смеете да си заминете од „Саем на книга 2022“? (втор дел) При посетата на овогодишниот Саем на книга, евидентно е дека македонската издава...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg