Тони отпад, скапи намирници: 18 факти за лошата страна на животот на Малдиви

Малдиви е на прво место по бројот на разводи во светот, затоа што мажите може едноставно да ја кажат својата желба да стават крај на бракот пред сведоци, без воопшто да се појават во суд, и потоа се сметаат за слободни. Државата сака да ја промени оваа пракса, но тешко оди.

toni-otpad-skapi-namirnici-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-01.jpg

Малдиви е рај на Земјата за туриститите. Оваа земја ја посетуваат и многу Македонци.

Совршени плажи, тиркизна боја на морето, корални гребени, палми.... Дефинитивно замисла за совршен одмор.

Но, како е да се живее таму? Со што ќе се соочите во овој тропски рај ако живеете цела година таму?

Факти за животот на Малдиви:

Малдиви од сите страни има вода, но водата за пиење вреди злато, затоа што на островите нема природен извор, за дневните потреби во домаќинствата и ресортите се дестилира вода, а за пиење се купува.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-11.jpg

Некои основни продукти може да бидат вистинска реткост затоа што поголем дел од работите се увезени или некогаш ги има малку, па цените им се превисоки, може да биде проблем да обезбедите и наједноставно нешто како отворач за конзерви.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-10.jpg

За тие што не сакаат риба и ориз, менито нема да им биде омилена работа – на Малдиви забранети се продукти кои содржат свинско месо, најевтино е да консумирате риба и локално овошје и зеленчук, увезените се многу скапи.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-08.jpg

Во домовите има проблем со мравки, лебарки и други инсекти – не смее да се остава храна на отворено бидејќи веднаш напаѓаат.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-19.jpg

Изнајмување на куќа на Малдиви може да чини цело богатство, па за еднособен апартман во главниот град Мале да плаќате 880 евра.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-21.jpg

Мале е еден од најнаселените градови на светот, навистина е бучен, нешто постојано се гради, а трошоците за сметки се навистина високи на Малдиви.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-17.jpg

Некои луѓе живеат на еден остров, а работат на друг, па со фериброд одат на работа, а наутро и попладне знае да биде навистина голема турканица.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-07.jpg

До некои острови се оди само со авион и ова задоволство е скапо, а пилот е една од најпрестижните работи таму.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-06.jpg

Времето не е секогаш совршено, па најдобар период за патување на Малдиви е од ноември до април – во другиот дел од годината може да има силни ветрови и дожд.

toni-otpad-mnogu-razvodi-18-fakti-za-loshata-strana-na-zhivotot-na-maldivi-22.jpg

Уште 9 факти на следната страна...



Би можело да ве интересира:

„На 16 години бев бездомник, спиев на улица, сакав да си го одземам живот - сè се смени кога ме прим... Клои Помфрет пораснала во згрижувачки дом, а станала бездомник на 16 години. Спи...
„Добив сепса додека бевме на одмор - мораа да ми ги ампутираат и рацете и нозете за да ме спасат“ „По девет недели во кома, лекарите ме разбудија. Најпрво бев во делириум и кажув...
Потресно сведоштво на маж, жртва на домашно насилство: „Сопругата ми се закануваше со нож“ „Полошо од физичкото насилство, беа навредите и работите што ме деморализираа“, ...
Вдовицата на Хефнер: „Од лошата хигиена во палатата добив болести, на Хју му беше здодеано од секс“ По 8 години живот во Плејбој палатата Кристал добила лајмска болест, а било утвр...
„Имам над 50 алергии на храна – соучениците во средно ми подметнуваа јатки за да видат што ќе ми се ... „Првиот пат кога паднав во анафилактичен шок чувствував како грлото ми се затвор...
Девојка се кае што 2 години работела како модел за возрасни: „Барам нормална работа, но никој не ме ... „Седев дома по цел ден, се чувствував осамено и изолирано, а тоа лошо се одрази ...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg