Селото на Дедо Мраз во кое пристигнуваат илјадници писма секоја година (фото)


Селото на Дедо Мраз во кое пристигнуваат илјадници писма секоја година (фото)

Празнична атмосфера има 365 дена во годината, а може да си направите и селфи со помошникот на Дедо Мраз.

seloto-na-dedo-mraz-vo-koe-pristignuvaat-iljadnici-pisma-sekoja-godina-foto-01.jpg

Малото шармантно норвешко гратче Drøbak, со околу 13.000 жители, се наоѓа во фјорд на половина час од Осло. Таму духот на Дедо Мраз се чувствува насекаде во текот на цела година и затоа ова место се нарекува „селото на Дедо Мраз“.

Во него во 1988 година отворена е т.н. Божиќна куќа, во градба направена во 1877 година, и во неа и среде лето изгледа како да е Нова година и Божиќ.

Преполна е со играчки, свеќи, чаршафи за маси, салфетки и разни работи во овој дух.

Drøbak е единственото место во Норвешка каде владата дозволила да бидат поставени знаци кои предупредуваат дека може да го видите Дедо Мраз.

Инаку еден дедо со бела брада, кој се смета за помошник на Дедо Мраз, доаѓа во божиќната куќа во ноември и декември, ги чита писмата на децата до целиот свет, а ако го посетувате ова гратче во овој период од годината може ќе имате среќа да си направите селфи со него.

На оваа адреса пристигнуваат писма со желби од целиот свет.

Како изгледа Drøbak:

С. С. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Дијана Коциќ: „120 километри пешки и пијавица на ногата, но Непал вред... Нејзината љубопитноста за нови култури и спознавање на животот на различни начин...
Живописни мали гратчиња и села низ светот што го одземаат здивот (фото... Живописните куќи во Вевчани, прекрасните извори, дрвјата стари стотици години, к...
Зошто да ја посетите Прага во есен? (фото) Како што велат, низ Прага се шета со високо крената глава, за да не пропуштите н...