10 психолошки проблеми кои настануваат заради лошо воспитување од родителите

Фројд иако некои го побиваат, бил во право. Одредени емоционални и психолошки проблеми на возрасните, навистина потекнуваат од воспитувањето кое го добиле и искуствата кои ги стекнале како деца.

10-psiholoshki-problemi-koi-nastanuvaat-zaradi-losho-vospituvanje-na-roditelite-01.jpg

Неколку емотивни проблеми кои се стекнуваат заради несоодветното однесување на родителите:

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-1.jpg

Постои одреден тип на родители кои уште се познати како „хеликоптер родители“ кои постојат „висат“ над своето дете, го следат во секој чекор и се секогаш дел од неговиот социјален живот.

Подоцна тоа може да доведе до комплетна зависност, па дури и депресија.

Ако не можете да донесете одлука без да се консултирате со некого, тогаш најверојатно сте биле жртва на такво однесување.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-2.jpg

Ако родителите постојано кажуваат на своето дете како им било тешко откако се родило, колку проблеми им донело, детето тоа го сфаќа како „Лошо сум. Ако не постоев, немаше да има проблеми“.

Детето тоа несвесно го одразува со повреди на себе и екстремно однесување како опасни спортови, пиење, алкохол, дрога...

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-3.jpg

Родителите кои често ги повторуваат фразите како „Биди посериозен“, „Не се глупирај“, „Не се однесувај несериозно“ креираат возрасна личност која никогаш нема да може комплетно да се релаксира.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-10.jpg

Ако родителите секогаш го споредуваат детето со други, детето кога ќе порасне ќе биде многу самокритично и со ниска самодоверба.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-4.jpg

Родителите кои го учат своето дете да не верува во никого, кои често ги спомнуваат фразите „не верувај на никого“, „сите лажат“ и „само јас знам што е најдобро за тебе“ креираат возрасна личност која подоцна не верува на никого и има проблеми во социјалниот живот.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-5.jpg

Родителите кои обично ја користат фразата „премлад/а си за тоа“ креираат незрела возрасна личност која подоцна ќе биде зависна од својот партнер.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-6.jpg

Оние родители кои го учат детето да биде секогаш покорно, да не се „прави паметно“ и „да не лета со главата во облаците“, креираат личност која подоцна нема да има свое мислење, ниту пак ќе има желба да развие свое мислење.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-7.jpg

Ако родителите не се многу дарежливи со своите емоции, го учат и своето дете да ги прикрива своите емоции и најчесто подоцна да ги „дави“ во алкохол.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-8.jpg

„Ние самите немавме можност да завршиме факултет, но тебе нема да ти ја негираме таа можност. Зошто не го сфатиш тоа?“

Ова дете подоцна ќе се обвинува за минатото на своите родители и постојано ќе биде под стрес.

dali-mislite-deka-debelinata-kje-ja-prefatite-ako-ste-vo-blizina-na-debel-covek-9.jpg

Постои уште еден тип на родители, оние кои ништо не му даваат на детето.

„Не ја допирај мачката, ќе те изгребе!“, „Не седи на таа столица, ќе паднеш!“ - родители кои му забрануваат на детето сè и сешто и креираат неодговорна, пасивна и параноична личност.

Н. Г. | Црнобело

Би можело да ве интересира:

Писмо до моето дете: „Ти си мојата сјајна ѕвезда во овој темен универзум“ Мое дете... Ти си моето денес, моето утре и сите мои денови, по утрешниот. Ти си...
Синот ми се загуби во зоолошка во Скопје - совети како најлесно да го најдете детето во толпа Детето ви ја пуштило раката и побегнало, а наместо да дојде кај вас додека избез...
9 причини зошто двегодишните деца се магични, a не неподносливи Децата на 2 години ќе ве сакаат и во најлошите ситуации. Вашиот утрински зд...
Фрази што не треба да му ги кажувате на детето (за да биде среќно кога ќе порасне) Немојте да го нарекувате детето „дебелко“ или „слабичко“ или да користите слични...
Илустрации за родители: Како да се справите со непријатните ситуации со вашите деца? Што да направите кога детето не сака да ги дели играчките или, пак, кога ќе науч...
Не сака да се дружи со деца, бега од врева - Дали и вие имате високо сензитивно дете? Вашето дете ги покрива ушите и му пречи врева, реагира на сѐ што е ново, ги забе...

Најчитани неделава

sonovnik-sidebar.jpg